Na jihu Ruska zavraždili známého dagestánského novináře

Moskva - Známý dagestánský novinář Chadžimurad Kamalov byl v noci na dnešek zavražděn v Machačkale. A to ve správním centru této severokavkazské autonomní republiky na jihu Ruska. Oznámily to místní úřady. Kamalov byl zastřelen okolo půlnoci nedaleko od vydavatelství Svoboda slova, které řídil a kde připravoval nové číslo politického týdeníku Černovik (v překladu Koncept).

Na ulici vyšel vyprovodit přítele, pak se rozlehly výstřely. Zemřel cestou do nemocnice, pachatelé utekli. Vyšetřovatelé předpokládají, že vražda souvisí s Kamalovovou novinářskou profesí. Podle agentury ITAR-TASS Kamalov často kritizoval místní úřady, včetně vedení republikového ministerstva vnitra, a psal o „mizení lidí“, tedy o únosech oponentů režimu. V září 2009 žurnalistovo jméno figurovalo na letácích nazvaných „popravčí seznam“, jejichž autoři slibovali „zlikvidovat bandity a mstít se za policisty a nevinné občany“.

Redakce týdeníku Černovik často čelila soudním žalobám. Jednu dobu se časopis nikdo neodvažoval v Dagestánu tisknout, a tak redakce musela spoléhat na tiskárny v sousedních regionech. Letos v květnu byla redakce u soudu očištěna z obvinění z extremismu.

Od roku 2000, kdy se ruským prezidentem poprvé stal nynější premiér a opět prezidentský kandidát Vladimir Putin, bylo v Rusku zavražděno devatenáct novinářů, včetně známé kritičky Kremlu Anny Politkovské, jejichž smrt se dosud nepodařilo objasnit. Britská rozhlasová stanice BBC minulý měsíc označila Dagestán za nejstrašnější místo v Evropě, kde je násilí páchané povstalci a represivními složkami na denním pořádku.