U Bretaně kvůli bouři ztroskotala loď, ekologická katastrofa nehrozí

Paříž - U jižního pobřeží Bretaně ztroskotala v noci na dnešek kvůli silné bouři nákladní loď, z níž uniká nafta. V lodi TK Bremen bylo zhruba 220 tun paliva, které uniká jen z jednoho zásobníku, a škody by tak neměly být velké. Přesto se kilometr dlouhá skvrna táhne mezi přístavem Lorient a ostrůvkem Quiberon a směřuje k pláži Erdeven na Bretaňském poloostrově. Záchranné týmy pracují na vypumpování nafty z lodi.

TK Bremen plující pod maltskou vlajkou vyplula z Lorientu, když ji zasáhla bouře a plavidlo ztroskotalo. Devatenáctičlennou posádku se podařilo vrtulníkem evakuovat a nejsou informace o tom, že by někdo utrpěl zranění.

Bouře Joachim trápí západ Evropy

Tlaková níže Joachim, která bouři přinesla, způsobila potíže i na pevnině. Provázel ji vítr o rychlosti přes 130 kilometrů v hodině, který lámal stromy. Kvůli bouři přišlo 600 000 lidí na bretaňském pobřeží o dodávky proudu. Kvůli nepřízni počasí byl také uzavřen například zámecký park ve Versailles u Paříže, štrasburská radnice zase pro dnešek zakázala otevření předvánočních trhů. Rozvodněné řeky způsobily na několika místech lokální záplavy. Narušena byla rovněž letecká doprava v Brestu, Nantes a Rennes.

S nepřízní počasí se potýkají i další evropské země. Bouře Joachim zasáhla kromě severu prakticky celé Německo, někde meteorologové vyhlásili nejvyšší stupeň varování. Vítr, který s sebou bouře přinesla, dosahoval na nejvyšší hoře Německa Zugspitze rychlosti až 183 kilometrů v hodině. Do vyšších oblastí Bavorska Joachim přinesl i sníh. Ve Španělsku si nepříznivé počasí vyžádalo nejméně jednu oběť, na Ženevském jezeře ve Švýcarsku byl přerušen provoz, protože se tu tvořily až dvoumetrové vlny, které zaplavovaly tamní přístaviště. Kvůli ostrým poryvům větru musela vysadit řada lyžařských areálů. Vichr vyvolal také komplikace v provozu tunelu pod horou Mont Blanc.

Bouře se prohání Evropou (zdroj: ČT24)