Čínu opouštějí její milionáři

Peking – Stále větší počet čínských dolarových milionářů usiluje o to, opustit svou zemi a vystěhovat se do Austrálie, Kanady nebo Spojených států. Argumentují tím, že zmíněné země nabízejí lepší obchodní i životní podmínky. V Pekingu, Šanghaji a dalších rezidenčních městech Číny tak dokonce vznikají specializované kanceláře, které potenciální migranty informují o jejich možnostech v zahraničí.

Čínskou lidovou republiku dosud opustilo již 14 procent podnikatelů, jejichž jmění převyšuje částku jednoho milionu amerických dolarů. „Jednoduše toužím po životě obyčejného Američana. Chci mít vlastní dům, zahradu, bazén a dobrý čistý vzduch,“ vysvětluje svou motivaci k odchodu ze země podnikatel „Richard“, který si přeje zůstat v utajení. Podle vlastních slov odchází kvůli osobním svobodám v USA, lepším investičním příležitostem, kvalitnějšímu zdravotnictví nebo rostoucímu sociálnímu napětí v Číně. Sám je přitom členem čínské komunistické strany.

„Lidí, kteří chtějí emigrovat, je víc a víc,“ potvrzuje vzrůstající trend Che-a-Čou, ředitelka společnosti Goldklinik, která nabízí informační kurzy pro cestu do Severní Ameriky.

Podmínkou na vystěhování do Kanady je mít majetek ve výši 36 milionů korun. Pro Spojené státy je to 9 až 18 milionů. Americká ambasáda v Pekingu také vloni vydala Číňanům rekordní počet víz přesahující jeden milion.

Veřejnost migranty odsuzuje - a odcestovala by taky

Podle oslovených sociologů ovšem široká veřejnost čínské zbohatlé emigranty odsuzuje. „Bohatí lidé v Číně se liší od bohatých v jiných zemích. Protože lidi u nás udělala bohatými naše země, náš specifický systém. Říká se jim rudí kapitalisté. Zbohatli tady a odešli se svým majetkem. Veřejnost je soudí velmi negativně,“ podotkl sociolog Pekingské univerzity Sia Süe-luan.

Podle ankety na největší čínské sociální síti Wej-po přitom paradoxně o emigraci uvažuje celých 80 procent jejích uživatelů, jen na ni na rozdíl od milionářů nemá dostatek finančních prostředků.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)