Putinův muž do Státní dumy – předsedou bude Naryškin

Moskva – Předsedou nové Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, se nejspíše stane dosavadní šéf prezidentské kanceláře Sergej Naryškin. Na předsednické křeslo jej podle agentury Interfax hodlá navrhnout Putinova vládní strana Jednotné Rusko, která ve sněmovně disponuje většinou 238 ze 450 poslanců. Vystřídá tak Borise Gryzlova, který byl nucen funkci opustit kvůli relativně nízkému volebnímu zisku Jednotného Ruska.

„Naryškin má velké zkušenosti, řídil prezidentskou kancelář, aktivně se zúčastnil naší předvolební kampaně. Dneska je to postava s největší (politickou) vahou ze všech, které do svých řad získal náš poslanecký klub,“ vysvětlil po poradě špiček Jednotného Ruska Andrej Isajev.

Sedmapadesátiletý Naryškin je považován za člověka z okruhu petrohradských spolupracovníků premiéra Vladimira Putina. Podle tisku prý v 80. letech, stejně jako Putin, pracoval pro sovětskou tajnou službu KGB; oficiálně působil na sovětském velvyslanectví v Belgii v odboru ekonomického přidělence. S Putinem se poprvé setkal právě na škole KGB. V 90. letech se s Putinem setkal znovu, a to na petrohradské radnici, později působil v administrativě Lenigradské oblasti a také v bankovnictví.

V roce 2004 se stal šéfem úřadu ruské vlády v hodnosti ministra a současně byl členem vedení několika společností (Rosněfť, Sovkomflot) či prvního kanálu provládní ruské televize. V únoru 2007 ho prezident Putin jmenoval náměstkem předsedy vlády pro otázky zahraničních hospodářských vztahů a v květnu 2008 se stal vedoucím prezidentské kanceláře současného prezidenta Dmitrije Medvěděva. Z této funkce odstoupil tento týden.