Na oběti filipínských záplav čekají hromadné hroby

Manila - Do hromadných hrobů dnes začali Filipínci pohřbívat oběti bouře Washi, která do země v pátek přinesla prudké záplavy a podle poslední bilance si vyžádala nejméně 970 mrtvých. Dalších 800 lidí se podle Červeného kříže pohřešuje, přestože úřady oficiálně uvádějí 82 nezvěstných. Rozdíl mezi těmito dvěma čísly dokládá obtížné pátrání po lidech, které mohlo pohřbít bahno, nebo se mohou skrývat v přeplněných evakuačních centrech. V provizorních ubytovnách je přes 40 000 lidí. Bleskové záplavy zpustošily celé vesnice a přístupové silnice.

Záplavy zasáhly ostrov Mindanao, kde k nejpostiženějším patří přístavy Cagayan de Oro a Iligan. Tato oblast je jednou z nejchudších na Filipínách. Voda smetla celé vesnice, zničila mosty a silnice. Před rychle se blížícími záplavami se podařilo utéct do bezpečí 47 tisícům lidí, kteří ale skončili uprostřed noci na ulici, často bez oblečení či jídla.

V postižených oblastech potřebují jídlo, pitnou vodu i obnovení dodávek elektřiny, ale nutně musí také pohřbít mrtvá těla, která se vrší v márnicích. V Iliganu proto dnes pohřbí do společného hrobu prvních 50 ze 300 obětí, aby se zabránilo šíření nemocí, řekl starosta města Lawrence Cruz.

Záplavy na Filipínách
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Úřady už přirovnaly bouři Washi k tajfunu Ketsana, který byl jedním z nejničivějších za poslední roky. V roce 2009 zaplavil značnou část Manily a vyžádal si nejméně 464 obětí.

Filipíny každoročně zasáhne průměrně 20 tropických bouří nebo tajfunů. Většina z nich ale míří na sever území, což vysvětluje, proč obyvatelé ostrova Mindanao na jihu státu nebyli vůbec připraveni na podobnou přírodní katastrofu.

Kvůli obavám z infekce končí v hromadných hrobech stovky obětí (zdroj: ČT24)