Sýrie konečně na cestě k míru?

Damašek - Sýrie podepsala mírový plán Ligy arabských států (LAS), který má ukončit devět měsíců krveprolití. Liga, která nedávno vyhlásila protisyrské sankce, přijala určité změny v plánu navržené Damaškem. Sýrie podle dohody přijme pozorovatele ze zemí Ligy. Počítá se taky se stažením vojáků z měst a s propuštěním politických vězňů. Syrská opozice si přeje, aby krizi v zemi pomohly vyřešit jednotky z arabských zemí. Při třídenních jednáních v Tunisku se na tom dohodla opoziční Syrská národní rada (SNC). Syrský konflikt si od března vyžádal na 5000 mrtvých.

Vyslanec vlády v Damašku dnes v káhirském sídle LAS podepsal protokol k dohodě o řešení syrské krize, jehož součástí má být i vyslání pozorovatelů LAS. Ti budou v syrských městech dohlížet na plnění arabského plánu. „Přijmeme s uspokojením delegaci pozorovatelů, kteří reprezentují arabské země,“ ujistil syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Damašek původně odmítal dohodu podepsat, přistoupil na to až poté, co LAS připustila některé změny v dokumentu. 

Do tří dnů by měly do Sýrie dorazit první týmy pozorovatelů. První skupina bude monitorovat bezpečnostní vývoj, dodržování práva a chod administrativy. Následovat ji mají týmy složené z expertů, včetně odborníků na problematiku lidských práv. Podle Sýrie budou moci pozorovatelé do kritických oblastí, nebudou ale smět do citlivých vojenských regionů.

Stálí členové RB OSN Rusko a Čína dosud odmítaly rezoluce západních států hrozících Damašku sankcemi, jestliže nezastaví krvavé represe protirežimních demonstrantů požadujících Asadovo odstoupení a demokratizaci země. Násilné zásahy vládních složek si od března vyžádaly už na 5 000 mrtvých.

Dnes se pokusilo ze svých pozic v provincii Idldib, která sousedí s Tureckem, dezertovat několik desítek vojáků. Při kulometné palbě jich dle exilové opozice 60 až 70 přišlo o život. Valné shromáždění OSN dnes na situaci v Sýrii reagovalo přijetím rezoluce, která Damašek kritizuje za porušování lidských práv. Pro dokument hlasovalo 133 zemí a 43 se zdrželo.