Slovensko chce utáhnout šrouby neposlušným doktorům

Bratislava - Necelé dva týdny po největším protestu lékařů na Slovensku navrhl dosluhující kabinet premiérky Ivety Radičové zpřísnění postihů vůči osobám, které se za krizové situace nepodrobí nařízení úřadů. Nová pravidla by měla mimo jiné zabránit opakování situace z přelomu listopadu a prosince, kdy lékaři navzdory vyhlášenému nouzovému stavu odmítli nastoupit do služeb a pokračovali v protestu zejména za vyšší platy. Zatím ale není jasné, zda parlament stihne zmíněný materiál projednat do březnových předčasných voleb.

Vláda na dnešním zasedání souhlasila se zavedením nového trestného činu porušování povinností za krizové situace. Provinilcům, kteří se postaví proti nařízení úřadů, bude v případě schválení návrhu parlamentem hrozit až pětileté vězení. Zpřísnění trestního zákona se ale nemá vztahovat jen na lékaře.

Zdravotníci odmítající práci by kromě toho čelili ztrátě povolení k výkonu povolání a pokutě do 3300 eur. O obnovení registrace by potrestaní ošetřovatelé mohli zažádat až po deseti letech. Návrh počítá rovněž s tím, že vláda bude moci zakázat zdravotnickým pracovníkům stávku, pokud jejich protest povede k ohrožení života a zdraví obyvatelstva. V současnosti za odmítnutí uložené pracovní povinnosti mohou úřady uložit pokutu 330 eur.