Legrační snímky s Kimem pobaví i po jeho smrti

Pchjongjang - Svérázná loutková komedie Team America: Světovej policajt z roku 2004 se stala od pondělka hitem na Twitteru v souvislosti s úmrtím severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Ve filmu od tvůrců South Parku Treye Parkera a Matta Stonea je Kim zobrazen jako nepochopený ničema, jehož plány na dobytí světa s pomocí zbraní hromadného ničení jsou neustále mařeny neschopnými poddanými a otravnými mezinárodními činiteli. V jedné z nejpopulárnějších scén filmu zpívající Kim naříká ve svém luxusním paláci nad svou izolací a osamělostí.

Snímek Team America: Světovej policajt je satirou zahraniční politiky tehdejšího amerického prezidenta George Bushe. Děj filmu plného vulgarismů se soustřeďuje kolem mezinárodní policejní složky Team America, která má v náplni práce boj s terorismem.

Pchjongjang oznámil Kimovu smrt v pondělí a během několika hodin se mezi nejčastější odkazy na Twitteru dostal název snímku „Team America“ či heslo „Hans Brix“, jež je narážkou na špatnou výslovnost jména skutečného zbrojního inspektora OSN Hanse Blixe z úst Kimova loutkového dvojníka. Loutkový Kim, který je charakterizován diktátorovými typickými, tedy přehnaně velkými brýlemi, khaki uniformou a natupírovaným účesem, ve filmu Blixe předhodí k sežrání žralokům.

Parker a Stone si na Kimovi smlsli již v kultovním kresleném seriálu South Park, kde byl severokorejský diktátor součástí zločineckého gangu zahrnujícího také Saddáma Husajna, Usámu bin Ládina a amerického kouzelníka Davida Blainea.

Západní filmaři si často Kima nelítostně vybírali jako terč satiry. Objevil se kupříkladu v první epizodě 23. série amerického seriálu Simpsonovi, kde bývalý agent CIA, namluvený Kieferem Sutherlandem, vypráví o tom, jak byl kdysi v severokorejském vězení, s autobaterií připojenou k prsním bradavkám, nucen psát muzikál o Kim Čong-ilovi. Dílo neslo název Malý vzrůst není překážkou skutečné velikosti. V hojně oceňovaném komediálním seriálu 30 Rock zase vystupuje Kim, ztvárněný herečkou Margaret Cho, jako severokorejský meteorolog s falešně optimistickou předpovědí počasí: „Severní Korea, slunečno všude, pořád, vždycky, pohoda, party na pláži.“ V seriálu MADtv hraje komik Bobby Lee severokorejského diktátora jako moderátora Kim Čong-ilovy show, jenž střílí diváky, kteří ho zapomenou odměnit potleskem.

Kim Čong-il ve snímku Team America
Zdroj: ČT24

Kim se asi bude i nadále koukat na věci

Joao Rocha, umělecký ředitel reklamní firmy Y&R v Lisabonu, autor oblíbeného a hojně navštěvovaného blogu o Kim Čong-ilovi, který se „kouká na věci“, se nyní rozhoduje, zda pokračovat ve vkládání fotek na blog, který založil loni v říjnu, ale kloní se spíš k odpovědi „ano“. V arzenálu má pořád ještě 375 nepoužitých fotografií.

Kim se vždy rád díval na věci
Zdroj: ČT24/kimjongillookingatthings.tumblr.com

„Proč je to tak legrační? Nemám tušení,“ píše na webu, který vystavuje fotografie Kim Čong-ila obklopeného doprovodem, jak si prohlíží široké spektrum běžných věcí. Návštěvnost byla zhruba půl milionu hitů měsíčně, ale jen za pondělí, kdy byla Kim Čong-ilova smrt oznámena, stoupla návštěvnost na 300 000 za jediný den, dodal Rocha. „Nedokázal jsem uvěřit, že tohle je to, co prošlo pro propagandistické účely v Severní Koreji, protože na většině těch fotek vypadal trochu senilní,“ vysvětluje zrod blogu.