Desetitisíce žen si musejí nechat odstranit nebezpečné prsní implantáty

Paříž – Francouzské úřady svolávají 30 tisíc žen, které si nechaly zvětšit poprsí, protože mají nebezpečné implantáty. Nejspíš si je budou muset nechat odstranit. Náhrady dodávané společností Poly Implant Prosthesis (PIP) obsahují nepovolený druh silikonu a často praskají. Francouzská vláda zřídila zvláštní vyšetřovací výbor. Implantáty patřily mezi nejlevnější a používaly se i mimo Francii. Má je například i 50 tisíc Britek.

„Musíme všechny tyto implantáty odstranit,“ řekl doktor Laurent Lantieri, plastický chirurg, který je členem zvláštní vyšetřovací komise. „Čelíme zdravotní krizi, která hraničí až s podvodem,“ dodal. Vládní mluvčí Valerie Pecresseová vyzvala: „Všechny ženy, které mají implantáty PIP, by měly urychleně navštívit svého plastického chirurga.“

Společnost Poly Implant Prosthesis (PIP) sídlící na jihu Francie byla jedním ze světových lídrů v produkci silikonových implantátů až do loňského roku, kdy vyšlo najevo, že ušetřila odhadem miliardu eur ročně používáním průmyslového silikonu namísto zdravotně nezávadných výplní do prsních implantátů. Obal kolem silikonu byl rovněž kazový a náchylný k prasknutí či prosakování. Už loni je proto Francouzská společnost plastických chirurgů zakázala užívat. U devíti pacientek navíc lékaři zjistili rakovinu, jedna z nich zemřela. 

Francouzská prokuratura již obdržela žaloby nejméně 2 tisíc žen, které tyto implantáty mají, policie proto zahájila kriminální vyšetřování. Dosud lékaři odstranili 523 vadných implantátů. Implantáty PIP byly nejlevnější na trhu, z Francie se vyvážely i do dalších zemí. Například v Británii by je mělo mít nejméně 50 tisíc žen. 

Francouzská kosmetická a plastická chirurgie patří k největším v Evropě. Prsní implantáty má až půl milionu žen. Studie provedená v roce 2009 ukázala, že ačkoli Francouzky patří k nejštíhlejším ženám v západní Evropě, mají zároveň největší komplexy týkající se vlastních těl a nejpřísnější požadavky na vlastní váhu.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)