Do Sýrie míří pozorovatelské týmy Ligy arabských států

Damašek - Do Sýrie dnes dorazil přípravný tým pozorovatelské mise Ligy arabských států (LAS), které mají sledovat situaci v zemi. Zvláštní mise má posoudit, jestli Damašek plní plány na ukončení krvavého potlačování protivládních demonstrací. Od pondělka přitom v zemi zemřelo 250 lidí. Podle tamní opozice pozorovatelské mise nestačí. Požaduje, aby v Sýrii byly rozmístěné vojenské jednotky z jiných arabských zemí.

Devět měsíců trvající krveprolití má nyní ukončit mírový plán, který předložila Liga arabských států a režim prezidenta Bašára Asada souhlasil. Podle dohody má dojít i ke stažení vojáků z měst a propuštění politických vězňů. Do Damašku dnes dorazil předvoj mise LAS. Jenže v zemi umírají další a další lidé. Syrská armáda v úterý kulometnou palbou postřílela přes 100 dezertérů, když se snažili uprchnout.

Jay Carney, mluvčí amerického Bílého domu

„Slova Asadova režimu nejsou věrohodná, když po nich následují odporné a odsouzeníhodné činy. USA jsou přesvědčené o tom, že jediný způsob, jak dosáhnout změny, které si syrský lid zaslouží, je to, aby se Bašár Asad vzdal moci.“

Na zprávy o dalším zabíjení už reagoval i západ. Francie dění v posledních dnech označila za bezprecedentní masakr, podle Spojených států syrské úřady porušily svůj závazek k ukončení násilí. Kvůli trvajícímu násilí požádala syrská opozice Radu bezpečnosti OSN o mimořádnou schůzku.

Syřané už slibům Bašára Asada dávno nevěří. Skepticky se dívají i na misi pozorovatelů, která má situaci pomoci urovnat. Požadují, aby Liga arabských států do země poslala spíš ozbrojené vojenské jednotky. Liga ale dál trvá na mírovém řešení.