Po sérii atentátů jsou v Bagdádu desítky mrtvých

Bagdád – Nejméně 72 mrtvých a 200 zraněných. Taková je bilance série útoků, které dnes otřásly Bagdádem. Jde o největší a nejničivější koordinovanou akci v Iráku po stažení amerických vojáků. Desítka útoků byla zaměřena především na šíitské čtvrti. Ve čtvrti Amal jsou mezi mrtvými i záchranáři a ti, kdo se snažili pomoci lidem zraněným při předchozí explozi.

„Načasování útoků a výběr míst, kde k nim došlo, potvrzují, že motiv byl politický,“ okomentoval dnešní útoky premiér Málikí. Američtí experti ovšem vidí viníky jinde. „Nese to všechny známky al-Káidy, jde o útok proti velkým davům lidí,“ řekl nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Detonace otřásly iráckou metropolí v době, kdy se Bagdád chystá pohnat k soudu sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího. Je podezřelý, že se podílel na přípravě teroristických atentátů v minulých letech. Byl na něj vydán zatykač, ale Hášimí zatím zadržen nebyl, je v kurdské oblasti na severu Iráku. Vinu popírá a považuje obvinění za reakci šíitů na kritiku, kterou proti jejich vládě vznesli sunnité. Podle nich premiér Núrí Málikí vytváří diktátorské ovzduší podobné tomu, jaké v Iráku panovalo za bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Série bombových útoků v Bagdádu zabila desítky lidí (zdroj: ČT24)