Kvůli zákonu o genocidě jde mezi Paříží a Ankarou do tuhého

Paříž – Turecko se rozhodlo odvolat svého velvyslance z Paříže poté, co dnes francouzský parlament schválil zákon proti popírání genocidy. Ten se obecně týká i masakru Arménů, jehož se za první světové války dopustili Turci. Aby právní předpis vstoupil v platnost, musí ho ještě schválit senátoři, což by mohlo trvat i několik měsíců. Podle zákona hrozí za zpochybňování násilí na Arménech trest až jeden rok vězení a pokuta 45 tisíc eur. Před budovou Národního shromáždění v Paříži v době rokování poslanců demonstrovalo proti zákonu na výzvu francouzsko-tureckých sdružení na 4 000 lidí.

Premiér Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že dnešní hlasování francouzského parlamentu „způsobí velmi vážné a nenapravitelné rány ve vzájemných vztazích“. „Rušíme veškerá ekonomická, vojenská a další jednání nebo návštěvy. Stahujeme se také ze všech projektů v Evropské unii, které byly postavené na vzájemné spolupráci,“ oznámil turecký premiér. 

Další odvetné kroky proti Paříži prý navíc mohou následovat. V tureckých dějinách se podle Erdogana žádná genocida nestala. „Připomeneme světu hrůzy, jichž se dopustili Francouzi,“ řekl také turecký premiér.

Ankara se proti schválení zákona ohradila už předem. Podle premiéra je zákon namířen proti státu, národu i komunitě Turků ve Francii. Premiér už dříve například vyjádřil připravenost odvolat tureckého velvyslance z Paříže a vyhostit francouzského velvyslance z Ankary. Jerevan naopak ihned vzkázal Paříži, že Arménie je vděčná Francii za schválení zákona.

Turecko podezřívá vládu prezidenta Nicolase Sarkozyho, že si svým krokem chce koupit hlasy půl milionu obyvatel Francie arménského původu před prezidentskými volbami v příštím roce.

Turci ve Francii protestují proti přijetí zákona o arménské genocidě
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Turecký prezident Abdullah Gül v úterý už podruhé vyzval Francii, aby zákon nepřijala. Zákon by podle něj mohl mít vážné a nenapravitelné následky. „Nikdo nemůže očekávat, že budeme mlčet. Doufáme, že Francie nepodnikne tento krok ve prospěch svých politických zájmů, který by ohrozil dlouholeté přátelství mezi oběma státy,“ prohlásil turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoğlu.

Zákon vyvolal napětí i uvnitř francouzských vládních kruhů. Podle místních médií ministr zahraničí Alain Juppé řekl Sarkozymu, že přijímání zákona nepokládá za vhodné vzhledem k očekávaným dopadům na vztahy obou zemí. Prezident ale odmítl nechat návrh stáhnout.

Arménská genocida
Zdroj: ČT24

Schválení zákona nezabránilo ani několik tisíc francouzských Turků před budovou Národního shromáždění v Paříži. Tvrdí, že Sarkozyho strana si chce v nadcházejících prezidentských volbách pojistit podporu půl milionu arménských exulantů. „Bylo nezbytné hlasovat o genocidách, o tématu, které uznává francouzské právo. Budeme schopni trestně stíhat ty, kteří popírají existenci těchto zločinů,“ říká ale navrhovatelka zákona Valerie Boyerová.

Turecko sice uznává, že při vojenských operacích pod Kavkazem v letech 1915 až 1917 zahynulo půl milionu Arménů, tvrdí ale, že šlo o výsledek chaosu při bojích a nikoliv o cílený masakr. Arménie a teď i Francie takové vysvětlení odmítají. Podle Arménie genocidě padlo za oběť na 1,5 milionu lidí. Francie tuto událost oficiálně uznala v roce 2001.