Na MS si zapamatoval balíček karet za 20 sekund

Hongkong – V jihočínském Kuang-čou se konalo mistrovství světa v pamatování. Vítěz si dokázal zapamatovat tři tisíce binárních čísel a celý balíček karet za 20 sekund. Šampionát je ale trochu neobvyklý, hvizd píšťalky tady nikdo neuslyší. Všichni soutěžící se totiž bedlivě koncentrují, a tak zde musí panovat naprosté ticho a klid. Celé akce se zúčastnilo 120 soutěžících z dvaadvaceti zemí. Ti si museli během tří dnů zapamatovat co nejvíce informací v co nejkratším čase. Ten nejlepší se pak stal velmistrem paměti.

Spisovatel a původce mapování mysli Tony Buzan tvrdí, že paměť si může zlepšit úplně každý. „Hranice toho, čeho je mozek schopen, se stále zvětšují. Pokud hledáme mantinely našich schopností, naše soutěže ukazují, že žádné neexistují. Možnosti jsou nekonečné,“ podotkl. Právě Buzan soutěž před dvaceti lety založil, poprvé se konala v Londýně a od té doby sbírá na tomto poli zkušenosti. „Naše paměť je jako zlatý či diamantový důl. Anebo jako ropný vrt s neprobádaným potenciálem,“ vysvětlil zakladatel soutěže.

Soutěžící třeba musí poznat 70 obličejů za patnáct minut

Celkové pořadí určují výsledky deseti disciplín, pro běžného člověka je jejich zvládnutí stejně nepředstavitelné jako špičkové sportovní výkony. Soutěžící si musejí za 20 sekund zapamatovat balíček karet. Do hlavy si musejí napěchovat i tři a půl tisíce binárních čísel a 400 čísel vyslovených v sekundových intervalech. Také musejí během patnácti minut označit jménem 70 obličejů.

Mistrovství světa v pamatování (zdroj: ČT24)

Memoatleti se bezhlesně soustředí v hale, jejich příbuzní a fanoušci zatím čekají venku. Mnozí sem přicestovali přes půl světa a věří, že soutěž posílí sebevědomí i životní šance jejich dětí. „Vzal jsem svého syna na šampionát, aby si vystavěl základy pro budoucnost. Získá tu sebevědomí, nové schopnosti a v životě si lépe poradí. Dosáhne toho, co si bude přát,“ řekl otec soutěžícího z Indie Prakaš Chowdarapu.

„Vloni jsem na šampionátu zvítězil. Abych měl šanci titul obhájit, trénoval jsem poslední tři měsíce 5 až 6 hodin denně,“ podotkl paměťový šampion Wang Feng. Úsilí se mu vyplatilo a titul světového rekordmana obhájil. Během hodiny si dokázal zapamatovat 2660 čísel. Přidal navíc nový rekord, bezchybně během pěti minut totiž zopakoval 300 číslic. Čtvrtinu účastníků tvoří ženy, nejstarší je 74 let. Trénink mozku je pro některé koníčkem, jiní schopnost koncentrace a skvělou paměť využívají v profesním životě. Všichni si ale během náročného programu udělají čas i na odpočinek, zkoušejí třeba místní delikatesy nebo poznávají nové přátele.