Havel chtěl, aby ruská opozice bojovala za svobodu

Moskva/Praha – Exprezident Václav Havel až do poslední chvíle bojoval za demokracii a lidská práva. Ještě na začátku prosince například kritizoval výsledky ruských voleb. V rozhovoru pro list Novaja gazeta řekl, že politický systém vydávaný v Rusku za demokratický ve skutečnosti žádnou demokracií není. Vyzval zároveň k vytvoření stínové opoziční vlády, stejně jako k zakládání právních institucí na obranu občanů.

Havel v rozhovoru okomentoval výsledky ruských voleb, po kterých následovaly masové protesty: „Ruská společnost svádí boj s nejtvrdší známou formou postkomunismu, s touto zvláštní kombinací starých stereotypů s novým podnikatelsko-mafiánským prostředím.“

„Možná že politologové najdou souvislost i s letošními arabskými revolucemi, já ale dnešní situaci chápu především jako ozvěnu pádu železné opony a politických změn 1989–90,“ řekl také.

Vyzval zároveň opozici, aby vytrvala a neustále se domáhala svých práv a svobod. „Je třeba především přesvědčit ruské občany, že to, co je jim předkládáno jako demokracie, žádnou demokracií není… Pokud není zaručena občanská důstojnost, pokud politická moc ovládá justici, média a manipuluje výsledky voleb, pak o žádnou demokracii nejde,“ prohlásil.  

Havel si představoval, že by ruská opozice měla vytvořit stínovou vládu a také svůj program, se kterým by měla seznamovat lidi po celém Rusku. „Opozice by měla založit vlivné právní instituty na obranu občanů před policejní a justiční šikanou a vyzvat krajany, kteří v posledních letech udělali zkušenost s demokratickými svobodami na Západě, aby se rozvzpomněli na své kořeny a podpořili rozvoj občanské společnosti doma,“ zdůraznil český exprezident.

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)