Slovensko drželo za Havla státní smutek

Bratislava - Památku posledního československého prezidenta Václava Havla uctílo státním smutkem také Slovensko. O jeho vyhlášení rozhodla tamní vláda už v pondělí. Oficiálně začal smutek v osm hodin ráno a skončil v šest večer. Slovensko se tak přidalo k Česku, které drží třídenní smutek za zesnulého státníka už od středy. Přední slovenští politici včetně prezidenta Ivana Gašparoviče a premiérky Ivety Radičové se v Praze zúčastnili posledního rozloučení s Havlem.

„Václav Havel je symbol sametové revoluce a zásadních politických změn v Evropě konce 20. století,“ - tak to stojí v návrhu slovenské vlády na vyhlášení státního smutku. V prohlášení se dále píše: „Václav Havel byl prvním demokraticky zvoleným československým prezidentem od převratu v únoru 1948, je symbolem zásadních politických změn, které se uskutečnily po listopadu 1989 v bývalém státu Čechů a Slováků.“ 

Na Slovensku jsou dnes na úřadech a veřejných místech státní vlajky staženy na půl žerdi. V době piety jsou zakázány hazardní hry. Zvláštní zákon upravující průběh státního smutku ale Slovensko stejně jako Česko nemá.

Oficiální pietní akce v zemi pod Tatrami během dne naplánovány nebyly. Večer ale bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský bude v katedrále svatého Martina v centru slovenské metropole sloužit mši za Havla.

Program upravily i veřejnoprávní rozhlas a televize; mimo jiné do programu zařadily pořady o nejznámějším československém disidentovi a přímý přenos ze státního pohřbu. Církev památku Havla uctila bohoslužbami.

Slovenský tisk k úmrtí Václava Havla
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Po zprávě o úmrtí prvního českého prezidenta se na Slovensku na rozdíl od Česka uskutečnilo jen málo vzpomínkových akcí, žádné z nich se navíc nezúčastnily masy lidí.

Slovensko naposledy drželo státní smutek loni v září za oběti masakru v bratislavské části Devínska Nová Ves, při němž útočník údajně kvůli sousedským sporům zastřelil sedm lidí a poté zbraň obrátil proti sobě.