Vévoda z Edinburghu dostal cévní implantát

Londýn – Manžel britské královny Alžběty II. princ Philip, který byl v pátek hospitalizován kvůli bolesti na hrudníku, byl operován. Podle Buckinghamského paláce zákrok, při němž byl použit cévní implantát, dopadl dobře, ale princ zůstane po nějaký čas v nemocnici. Vévodovi z Edinburghu je 90 let.

V pátek byl princ Philip odvezen z královského venkovského sídla Sandringham v Norfolku na kardiologické oddělení nemocnice Papworth v Cambridge kvůli bolesti v hrudníku. Lékaři pak zjistili, že příčinou je zablokovaná srdeční tepna. „Zákrok dopadl dobře a byla při něm použita minimálně invazní procedura cévního implantátu,“ uvedl palác v dnešním prohlášení.

Princ Philip se nyní ze zákroku zotavuje. „Vévoda z Edinburghu má za sebou dobrou noc. Očekává se, že ho navštíví někteří členové královské rodiny,“ informoval mluvčí královského paláce. Philip původně měl trávit Vánoce s dalšími členy britské královské rodiny – včetně prince Williama a jeho ženy Catherine – v královském paláci v Sandringhamu ve východní Anglii. Nakonec ale zřejmě svátky stráví v nemocnici.

Philp, který se s Alžbětou oženil v roce 1947, oslavil letos v červnu devadesáté narozeniny. Na příští rok, na nějž připadne 60. výročí Alžbětina panování, palác připravil náročný program. Královský pár chce vykonat mnoho cest po Británii, v červnu by pak oslavy měly vyvrcholit v Londýně. Náročné cesty do ciziny jsou naplánovány pro celou rodinu.

Vévoda, který je znám svou vytrvalostí a pevným zdravím, oznámil po oslavách svých devadesátin, že oficiální povinnosti napříště poněkud omezí. V říjnu kvůli nachlazení odřekl návštěvu Itálie. Krátce předtím doprovázel královnu na náročné jedenáctidenní cestě do Austrálie.