Špatné počasí? Evropské automaty na deštníky letí

Berlín - Záplavy, rušení letů, bouře. Takové zprávy vyděsí většinu obyvatel. Ne všichni ale zprávy o špatném počasí berou s nevolí. Každá kapka slibuje větší výdělek třeba majitelkám prvních evropských automatů na deštníky.

„Nápad jsme si přivezli ze Singapuru. Vidím v tom smysluplné doplnění služeb, při tom deštivém počasí, co tu někdy máme. Z automatu je kdykoli možné si opatřit deštník,“ řekla majitelka Dry2Go Rebecca Augustinová. 

Prototyp automatu sestrojili doma – pomohl otec elektrotechnik. Teď už je vidět v nákupních střediscích, na parkovištích, v muzeích nebo stadionech. Deštivé počasí je pro deštníkový byznys ideální. „Měli jsme letos rekordní sucho na začátku roku a pak v listopadu. Přesto se podle čísel prodávalo dobře, což jsme nečekali. Je to i tak, že lidé si to pořídí ze zvědavosti,“ prohlásila Augustinová. 

Počet míst, kde se automaty staví, se rozrůstá. „Zatím jsme hlavně v Německu a Rakousku. Ve městech jako Hamburk, Mnichov, Kolín, ale také třeba ve Vídni. Česko je pro nás do budoucna také zajímavé – sedí i klimaticky,“ řekla majitelka Dry2Go Daniela Wallraffová. 

Podle studií kupují všechny věkové kategorie. Dočasnou střechu nad hlavou v přepočtu za sto korun si pořizuje student i dáma od holiče. Bez deštníku se obejde málokdo.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)