Zaměstnanci Fukušimy prý nebyli dostatečně vyškoleni

Tokio – Podle nové studie nebyli zaměstnanci japonské elektrárny ve Fukušimě dostatečně vycvičeni na zvládnutí nouzových situací, jaké nastaly letos v březnu. Ničivá vlna tsunami tam zničila záložní generátory a spustila tak nejhorší jadernou katastrofu na světě ihned po Černobylu. Právě reakce na celou událost byla prý zmatečná. Chybné postupy navíc zhoršily dopady jaderné havárie. Alespoň to tvrdí nová zpráva japonské vlády.

Zpráva uvádí, že správce zařízení nedokázal dostatečně předvídat možné následky vlny tsunami, jež udeřila na japonské pobřeží. Úřady hrubě podcenily riziko tsunami, když předpokládaly, že nejvyšší vlny nepřekročí šest metrů. Přitom maximální vlna pak dosáhla více jak dvojnásobku.

Vládní dokument také píše o mylných předpokladech zaměstnanců, že nouzový chladicí systém běží. Vůbec prý nepochopili problémy, které s chladicím systémem reaktorů 1 a 3 nastaly. Personál závodu totiž údajně vůbec nebyl vyškolen na řešení krizových situací, jako je vyřazení záložních generátorů z provozu.

Společnost Tepco provozující fukušimskou elektrárnu však ve své zprávě oponuje, že neexistuje žádná možnost, jak se na katastrofu takovýchto rozměrů připravit.

Hlavní prohřešky:

  • Zpoždění při předávání informací veřejnosti
  • Nedostatek znalostí o krizových postupech
  • Špatná komunikace jak mezi samotnými zaměstnanci, tak mezi vládními orgány, tak i mezi dělníky a vládou

Interní zpráva dlouhá 506 stran byla sestavená na základě rozhovorů s více než 450 lidmi včetně zaměstnanců elektrárny i vládních úředníků. Zpráva doplňuje vládní vyšetřování jaderné katastrofy. Očekává se, že konečná zpráva bude vydána v polovině příštího roku.

Dvanáctičlenný tým odborníků vede profesor z Tokijské univerzity, který se specializuje na studium poruch. Ve výzkumném týmu jsou ale také seismologové, bývalí diplomaté nebo soudci. Tým byl sestaven v květnu japonským premiérem.

11. březen 2011 se zapíše do japonské historie

Zemětřesením a ničivou vlnou bylo silně poškozeno šest reaktorů. Výbuchy se ozvaly ve čtyřech z nich poté, co vypověděl službu chladicí systém. Následkem katastrofy zahynulo více než 20 tisíc lidí. Desítky tisíc lidí musely být evakuovány kvůli úniku radiace do ovzduší, moře i potravního řetězce.

Fukušimu zřejmě čeká zestátnění

Společnost Tokyo Electric Power (TEPCO), která je provozovatelem elektrárny, zřejmě čeká zestátnění. Ministr obchodu Jukio Edano podle tamního listu Nikkei řekl, že firmu vyzve, aby přijala vysokou státní dotaci. Její výši neupřesnil, podle agentury Reuters ale půjde o částku v přepočtu až 13 miliard dolarů (asi 257 miliard Kč). TEPCO nemá peníze na vyplacení kompenzací. Odškodnění mají dostat stovky tisíc lidí, které musely úřady evakuovat z okolí elektrárny kvůli úniku radiace. Další peníze potřebuje provozovatel na odstranění škod.