Nad Skandinávií se v noci přehnala vichřice

Oslo – V noci se Švédskem a Norskem přehnala silná bouře. Dvě stě tisíc lidí zůstalo bez elektřiny. Vítr dosahoval rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Na mnoha místech počasí ochromilo dopravu a přerušilo těžbu zemního plynu v Severním moři. Místní je hodnotí jako nejsilnější bouře za posledních třicet let, pojmenovali je Dagmar a Cato.

Vichr o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu zastavil dopravu, včetně té lodní a vlakové. Lámal stromy, odnášel střechy a rozbíjel okna. Na dvě stě tisíc lidí se ocitlo bez elektřiny. Bouře narušila taky těžbu zemního plynu v Severním moři. Mimo provoz se ocitlo hned několik vrtných plošin. Třeba plošina Ormen Lange firmy Shell v Severním moři, jejíž produkce pokrývá pětinu britské poptávky po plynu. Už druhým dnem kvůli počasí nefungovala ani továrna Kollsnes na pobřeží Norska, která plyn zpracovává. A vlaky stály až ve Finsku.

Podle meteorologů ve středu zasáhne vichřice a extrémní počasí také sever Britských ostrovů a během čtvrtka jižní část Skandinávie. Lidé by měli počítat s tím, že v těchto zemích bude významně omezena letecká, lodní a možná i silniční a železniční doprava, varovala britská meteorologická služba. Český hydrometeorologický ústav informoval, že Českou republiku toto počasí mine. V dalších dnech se sice čeká poměrně větrno, ale nebude se jednat o extrémní vítr. Teplý charakter počasí bude přetrvávat i na přelomu roku a v prvních lednových dnech 2012.

Skandinávii zasáhla v noci bouře (zdroj: ČT24)