Japonsko uvolnilo desítky let platné zbrojní embargo

Tokio – Japonská vláda uvolní embargo na vývoz zbraní, které platí od roku 1967. Změna má dát impuls japonské ekonomice a snížit rozpočet armády. Embargo ale dál zůstává pro komunistické země a také státy, které se zapletly do mezinárodního konfliktu. Tokio má zájem poskytovat zbraně pro humanitární mise a spolupracovat s jinými vládami na vývoji a výrobě zbraní.

Japonsko doposud dodržovalo tři zásady vývozu zbraní. Nevyváželo zbraně do komunistických zemí, do zemí, proti nimž uvalila OSN embargo, nebo do zemí, které byly zapleteny do mezinárodních konfliktů. Hlavním motivem regulace bylo zachování obrazu Japonska jako pacifistického státu, který se snaží zabránit mezinárodním konfliktům, prohlásil mluvčí vlády Osamu Fudžimura.

Tyto principy budou stále platné, nicméně embargo na vývoz zbraní bude zmírněno tak, aby země mohla spolupracovat v oblasti obranného průmyslu, informovala DPA. Tokio se odvolává rovněž na před rokem přijatou novou koncepci obranné politiky, takzvané aktivní obrany, a nový trend ve výrobě zbraní, podle kterého země spolupracují na jejich vývoji ve snaze ušetřit.

Uvolnění embarga zároveň neznamená, že začne Japonsko otevřeně prodávat zbraně japonské výroby. Vývoz bude limitován pouze na strategické partnery, jako jsou Spojené státy, upozorňovalo Tokio podle Reuters.