Transparentnost voleb zvýšíme kamerami, opakuje Putin

Moskva – Ruský premiér Vladimir Putin znovu navrhl, že by volební hlasování monitorovaly webové kamery. O této proceduře, která by prý měla zvýšit transparentnost blížících se prezidentských voleb v Rusku, Putin mluvil na setkání s představiteli Všeruské lidové fronty, což je nové hnutí na podporu Putinovy kandidatury. Zároveň ale odmítl prověřit výsledky nedávných parlamentních voleb.

„Žádné diskuse o prověření výsledků (parlamentních) voleb nejsou možné, kromě jediného, zákonem stanoveného způsobu - obrátit se na soud,“ zdůraznil Vladimir Putin. Takto si přitom vyjádřil zcela poprvé od sobotních masových protivládních protestů. Při nich do ulic Moskvy a dalších ruských měst vyšly desetitisíce občanů.

Ruský vůdce v této souvislosti rovněž poznamenal, že nepotřebuje volební podvody, aby vyhrál. „Já, jako jeden z kandidátů, nepotřebuji podvádět. Chci se spolehnout na vůli lidí a na jejich důvěru,“ uvedl Putin. Dodal, že „pokud není důvěra, nemá smysl pracovat“.

Podle Putinova návrhu by ve volebních místnostech během volbě příštího ruského prezidenta měly nepřetržitě fungovat kamery monitorující místo samotného hlasování i místo sčítání volebních lístků. Kreml se tak snaží rozptýlit pochybnosti o průběhu hlasování o nové hlavě státu poté, co výsledky parlamentních voleb počátkem prosince vyvolaly v Rusku bouřlivé desetitisícové protirežimní demonstrace. Jejich účastníci tvrdí, že volby byly zmanipulované.

Změny v Putinově kabinetu

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes jmenoval dosavadního zástupce šéfa prezidentské kanceláře Vladislava Surkova vicepremiérem pro otázky modernizace. Surkova na jeho kremelském postu, kde zodpovídal za domácí politiku, vystřídá dosavadní vicepremiér Vjačeslav Volodin. Surkov, který je architektem Putinova politického systému, je považován za šedou eminenci Kremlu.

Zmíněný návrh na monitorovaní hlasování prostřednictvím internetu a webových kamer Putin přednesl v půli prosince v televizní debatě, při které reagoval na bezprecedentní demonstrace. Vzápětí ale zazněly pochybnosti týkající se nejen technické proveditelnosti projektu, ale i případných vysokých nákladů. V ruském tisku se již objevily odhady, že kamerové monitorování může přijít na 15 miliard rublů (asi devět miliard korun).

Vladimir Putin, ruský premiér:

„Bezpodmínečně se přitom musíme pohybovat v rámci zákona. Nelze připustit partyzánštinu, litera zákona musí být beze zbytku dodržena. Je třeba se obrátit k veřejnosti a ke společenským organizacím a vyslechnout jejich návrhy.“

Expertní skupina ústřední volební komise a ministerstva spojů již podle ITAR-TASS připravila doporučení, podle něhož by monitorování každé volební místnosti zajistily vždy dvě kamery pořizující obraz i zvuk s možností on-line vysílání i záznamu, který by později mohl sloužit jako důkaz u soudu.

Přenos se prý nepředpokládá z volebních místností ve věznicích, na velvyslanectvích, ve zdravotnických zařízeních či u vojenských jednotek. Počítá se prý s takovým technickým řešením, které by umožnilo současné připojení dvou až tří milionů uživatelů k „volebnímu kamerovému systému“, aniž by se internetové připojení zhroutilo.