Turecká armáda omylem pobila čtyřicítku vesničanů

Ankara – Turecké letectvo zabilo 35 lidí na jihovýchodě země u hranice s Irákem. Armáda se domnívala, že ostřeluje kurdské ozbrojence, podle místních úřadů šlo ale o vesničany, kteří pašovali přes hranici zboží. Ankara prohlásila, že incident vyšetří.

„Obrázky z bezpilotního letounu nám ukázaly skupinu, která se z Iráku přesouvá do Turecka. Vzhledem k tomu, že skupina byla spatřena v místech často využívaných teroristy, a k tomu, že se k naší hranici blížila v noci, považovali jsme za nezbytné zaútočit,“ uvedl mluvčí armády s tím, že měli zprávy o tom, že se v oblasti budou pohybovat radikální separatisté ze Strany kurdských pracujících (PKK). Kurdská menšina obývající jihovýchod Turecka usiluje už téměř tři desítky let o vlastní stát. 

„Máme 30 těl, všechna jsou ohořelá,“ prohlásil Fehmi Yaman, starosta obce Uludere v provincii Şirnak, která se nachází nedaleko místa útoku. Incident označil za nepřijatelný. Prokurdská opoziční Strana míru a demokracie (BDP) tvrdí, že obětí je dokonce 35. Představitelé BDP označili útok za masakr a vyzvali k třídennímu smutku na památku mrtvých.