Samoa přejde místo zítřka rovnou do pozítří

Hongkong – Na tichomořském souostroví Samoa se v pátek 30. prosince nestane vůbec nic. Tento den tam totiž vůbec nebude. Ministát se totiž rozhodl přiřadit k časovému pásmu blíž Austrálii a Novému Zélandu. A tak si obyvatelé Samoy o dnešní půlnoci přepíšou datum rovnou na sobotu 31. prosince.

Samoa se změnou data ocitne na západní straně mezinárodní datové hranice. „Jistě, lidé jsou vzrušení,“ prohlásil mluvčí vlády Uale Papalii. „Já sám jsem ale v klidu, jenom měníme kalendář,“ dodal.

Rozhodnutí posunout mezinárodní datovou hranici východním směrem do budoucnosti - tedy ze čtvrtka skočit přímo na sobotu - urychlily spíše nové ekonomické skutečnosti než touha být první na světě, kdo oslaví příchod nového roku 2012.

Premiér Samoy Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi řekl, že tichomořský ostrovní stát se zhruba 180 000 obyvateli se tímto krokem dostane na stejnou pozici jako hlavní obchodní partneři na Novém Zélandu a v Austrálii a bude tak moci využít tamní hospodářské vazby na Čínu a státy na okraji Tichomoří. „Při obchodování s Novým Zélandem a Austrálií ztrácíme dva pracovní dny týdně,“ citoval jej anglicky psaný Samoa Observer. „Zatímco tady je pátek, na Novém Zélandu je sobota, a když my jsme v neděli v kostele, v Sydney a v Brisbane už obchodují.“ 

V současné době je souostroví 21 hodin za Austrálií a 23 hodin za Novým Zélandem a na kontakty s některými z největších ekonomik na obvodu Pacifiku má jen čtyři pracovní dny v týdnu. Posunutím klikaté mezinárodní datové linie dál na východ se Samoa ocitne jen tři hodiny před východní Austrálií a hodinu před Novým Zélandem.

Rozhodnutí změnit kalendář zburcovalo turistické odvětví, které propaguje Samou jako poslední místo na Zemi, které vidí zapadat slunce.

Samoa se posune o jeden den (zdroj: ČT24)