Hawking hledá asistenta, který dokáže seštelovat jeho hlas

Londýn - Máte zájem starat se o to, aby byl hlas slavného britského vědce, teoretického fyzika a badatele v oboru kosmologie Stephena Hawkinga slyšet? Pak by se vás mohl týkat inzerát, který zveřejnil na svých internetových stránkách. Hledá v něm za solidní plat asistenta, který by mu pomáhal vyvíjet a udržovat elektronický mluvící systém, s jehož pomocí dokáže světu sdělovat své myšlenky o fungování vesmíru navzdory těžké nemoci, kvůli níž je prakticky úplně ochrnutý.

Podle inzerátu by zájemce měl být zběhlý v počítačích, ochotný cestovat a schopný opravit elektronická zařízení „bez manuálu i technické podpory“.

Jeden z nejznámějších teoretických fyziků světa Hawking trpí vážnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), druhem postižení motorických neuronů, kvůli níž je prakticky úplně paralyzovaný. Svůj skutečný hlas ztratil při tracheotomii v roce 1985, ale s pomocí počítače připevněného k elektrickému vozíku dokáže mluvit díky systému, který převádí do podoby mluveného slova pohyby jeho tváře.

Systém, který pomáhá Hawkingovi mluvit
Zdroj: ČT24

Syntetický, monotónně robotický hlas se stal skoro stejně slavným jako sám Hawking, ale počítač mu neslouží jen k řeči. S jeho pomocí se může připojit k internetu a infračervený univerzální dálkový ovladač mu například umožňuje rozsvěcet světla, dívat se na televizi nebo otevřít dveře doma či v kanceláři.

Jedná se o komplikovaný, na míru vytvořený systém. Na toho, kdo by si troufl na jeho údržbu, čeká roční plat zhruba 25 000 liber (asi 767 000 korun).