Po půldruhém roce zabíjela v Číně ptačí chřipka

Peking – Prvním úmrtím na ptačí chřipku po 18 měsících se rozloučila se starým rokem Čína. Na virus H5N1 zemřel pacient v Šen-čenu na jihu země. Podle médií nebyl poslední měsíc v přímém kontaktu s drůbeží ani neopustil město.

Obětí je devětatřicetiletý řidič autobusu žijící v Šen-čenu sousedícím s Hongkongem, který pocítil první příznaky 21. prosince a o čtyři dny později byl přijat do nemocnice s těžkým zápalem plic. Zemřel dnes časně ráno na mnohočetné selhání orgánů a testy potvrdily přítomnost viru H5N1.

Virus H5N1 se běžně vyskytuje u drůbeže, ale může se přenést na lidi, kteří vůči němu nemají imunitu. Vědci se dlouhodobě obávají, že by mohl zmutovat do formy, která by se dokázala šířit po celém světě a zabít miliony lidí. V posledních letech se ohniska nákazy objevila v různých částech světa, především ve východní Asii během chladnějších měsíců roku. Od roku 2003 bylo oficiálně zaznamenáno 336 obětí ptačí chřipky.

V Hongkongu byl před Vánoci zvýšen stupeň varování před ptačí chřipkou. Po odhalení mrtvého kuřete pozitivně testovaného na virus H5N1 bylo uvaleno přechodné embargo na dovoz živého ptactva. Bylo rozhodnuto o vybití 17 tisíc kuřat.