Čínského právníka vězní v Ujgurské oblasti Sin-ťiang

Peking – Čínský disident Kao Č'-šeng je vězněn v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Oznámil to dnes jeho bratr. Podle něj se disident nachází ve věznici v okrese Ša-ja. Kao byl dlouho nezvěstný a až v prosinci Čína oznámila, že je uvězněn, protože údajně porušil pravidla podmínečného trestu. Dodnes ale nebylo jasné, kde se Kao nachází.

V roce 2006 byl Kao Č'-šeng za podněcování k převratu odsouzen k tříletému trestu vězení s pětiletou podmínkou. Podmínka měla brzy vypršet. „Teď konečně víme, kde je. Doufám, že ho budeme moci za několik dní navštívit, ale je to pro nás daleko,“ řekl právníkův bratr Kao Č-i telefonicky agentuře Reuters ze svého domova v provincii Šan-si.

Rodině informaci poskytl soud. Ša-ja je asi 1 100 kilometrů jihozápadním směrem od Urumči, což je středisko Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Tato největší z čínských provincií je na severozápadě země.

Kao byl před třemi lety unesen z domu

Od dubna 2010 je to poprvé, kdy Kaovi příbuzní vědí, kde ho mohou najít. V únoru 2009 byl unesen z domu jednoho z nich v Šan-si a byl nezvěstný až do dubna 2010, kdy se krátce objevil na veřejnosti a kontaktoval některé přátele a zahraniční novináře.

Kao Č'-šeng jako právník zastupoval například náboženské disidenty a prosazoval ústavní reformy. Jeho rodina ale byla pod stálým policejním dozorem a Kao sám byl od té doby několikrát vzat do vazby a zase propuštěn. Jeho žena s dětmi odjela do USA. OSN v roce 2010 ke Kaovu případu sdělila, že je zadržován v rozporu se zákonem.