Anonymní „hacktivisté“ se pustili do neonacistů

Berlín - Mezinárodní hackerská skupina Anonymous spustila portál na odhalování neonacistů. Zveřejnila už například jména údajných sponzorů Národnědemokratické strany Německa (NPD), která v reakci pohrozila žalobou. Na portálu byly také seznamy zákazníků zásilkových obchodů pravicových extremistů. Akce je součástí takzvané operace Blitzkrieg, při níž hackeři napadají stránky ultrapravicových organizací. Doména byla zaregistrována 18. prosince.

Portál je pojat jako technicky jednoduchý blog, který mohou uživatelé zásobovat svými příspěvky prostřednictvím e-mailu. Dnes byly na portálu k dispozici například seznamy zákazníků zásilkových obchodů pravicových extremistů, kontakty na krajně pravicový časopis Junge Freiheit a interní e-maily NPD.

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do „operací“ různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.