Německý prezident tlačil na deník Bild a hrozil soudem

Berlín - Rozruch kolem německého prezidenta Christiana Wulffa kvůli výhodné půjčce na byt od manželky spřízněného podnikatele ani po Novém roce neutuchá. Wulff totiž v prosinci telefonicky naléhal na šéfredaktora nejčtenějšího německého deníku Bild, aby nezveřejňoval získané informace o půjčce. Hlava státu dokonce hrozila žalobou na odpovědného redaktora.

Wulff, spojenec kancléřky Angely Merkelové, od poloviny prosince čelí tlaku na odstoupení ze strany německých médií a opozice. V jeho aféře jde o to, že ještě jako ministerský předseda Dolního Saska před poslanci tamního zemského sněmu zatajil své vazby na vlivného podnikatele Egona Geerkense, jehož žena mu poskytla úvěr na byt za velmi výhodných podmínek.

Wulff, jenž je prezidentem 18 měsíců, se před Vánoci za nepřiznanou půjčku omluvil, ale odstoupit odmítl. Kromě půjčky musel vysvětlovat své soukromé prázdninové pobyty u přátel z podnikatelských kruhů. „Měl by (prezidentský) zámek Bellevue vyklidit a bez všech doživotních honorářů se vrátit do svého rodinného domu. Stydím se, že jsem mu ve volbě dal svůj hlas,“ řekl Erwin Lotter, poslanec za vládní liberály FDP.

Hendrik Zörner, mluvčí, Německý svaz novinářů:

„Je to jasný útok na svobodu tisku. Kolegové to znají z úrovně starostů nebo radnic, tam to jistě není neobvyklé, ale že to zkusí hlava státu, to v Německu ještě nebylo.“

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Podle Bildu Wulff 12. prosince osobně volal na mobilní telefon šéfredaktorovi Kaiovi Diekmannovi, aby pohrozil právními kroky v případě zveřejnění informací o sporné půjčce ve výši 500 000 eur (přes 12,7 milionu korun) a aby stáhl své vyjádření, které krátce předtím poskytl na žádost listu. Diekmann byl v té době na služební cestě, a prezident jej na telefonu nezastihl. Zanechal tedy obsáhlý vzkaz v hlasové schránce.

Vyjadřuje v něm rozhořčení nad tím, že se deník kauzou zabývá a pohrozil odpovědnému redaktorovi trestněprávními důsledky. Dva dny po zveřejnění prvních informací o půjčce ve vydání Bildu z 13. prosince volal prezident šéfredaktorovi znovu a omlouval se za „tón a obsah“ předchozích vyjádření.

Předchozí prezident Horst Köhler odstoupil předloni v červnu kvůli svému kontroverznímu výroku, v němž naznačil, že by Německo mělo využít svou přítomnost v Afghánistánu k podpoře svých obchodních zájmů.