Izrael a Palestina po roce jednaly seriózně, ale bezvýsledně

Ammán – Izraelští a palestinští vyjednávači se dnes po více než roční přestávce sešli z iniciativy jordánského vedení v Ammánu, aby se pokusili obnovit vzájemný dialog. Spolu se zástupci blízkovýchodního kvartetu (EU, USA, OSN a Rusko) prodiskutovali podmínky pro obnovu oficiálních mírových rozhovorů. Přítomen byl rovněž jordánský ministr zahraničí Násir Džúdí. Palestinskou delegaci vedl vyjednávač Saíb Irikát, izraelskou Jicchak Molcho. Palestinci si toho ale od schůzky moc neslibovali a palestinské vedení odmítá ammánské jednání označit za obnovení rozhovorů s Izraelem. „Upřímně řečeno, nic to nevyřeší, i když to může dialogu dodat novou energii,“ řekl agentuře Reuters palestinský zdroj. Rozhovory označili diplomaté za „seriózní“, podle jordánských pořadatelů ale jednání skončilo bez jakéhokoli významného průlomu.

„Šlo o spontánní diskusi, v níž obě strany, tedy Izraelci i Palestinci, projevily zájem o pokračování mírových rozhovorů,“ řekl novinářům diplomat, který se zúčastnil širšího zasedání delegací. Po jeho skončení se v úzké sestavě sešli Irikát a Molcho jen za přítomnosti ministra Džúdího, aby si vyměnili názory na klíčové otázky bezpečnosti a hranic mezi Izraelem a budoucím palestinským státem. Podle ministra Džúdího v „podstatných“ otázkách pokroku dosaženo nebylo, ale „důležitý je sám fakt, že se obě strany tváří v tvář setkaly“.

Další jednání se podle jordánského ministra plánují. „Všechny strany vyjádřily zájem na existenci dvou států,“ tedy Izraele a Palestiny, řekl Džúdí. „Palestinská strana předložila dokument, který představuje její názor na urovnání konfliktu. Izraelská strana přislíbila, že ho v příštích týdnech prostuduje,“ konstatoval. „Nechceme vyvolávat přehnaná očekávání, ale ani podceňovat význam dnešního jednání,“ řekl Džúdí. „Rozhodli jsme se, že jednání budou v Jordánsku pokračovat, bližší oznámení o nich zveřejní hostitelská země,“ dodal.

Mahmúd Abbás
Zdroj: ČT24

Palestinský prezident Mahmúd Abbás dnes těsně před zahájením ammánského dialogu varoval, že Palestinci by se mohli uchýlit k „jednostranným krokům“, pokud Izrael výstavbu na okupovaných územích nezastaví a neuzná budoucí palestinské hranice. Zároveň připustil, že palestinská strana je připravena přijmout „obtížná“ rozhodnutí, aniž by je blíže specifikoval.

Palestinci přerušili přímý dialog s Izraelem v září 2010 poté, co izraelská vláda odmítla prodloužit moratorium na zastavení výstavby ve východním Jeruzalémě a na západním břehu Jordánu. Jejich hlavní vyjednávač Saíb Irikát řekl v pondělí novinářům, že neočekává žádný průlom, dokud Izraelci na tuto podmínku nepřistoupí a navíc neuznají hranice z roku 1967 za základ stanovení hranic budoucího palestinského státu.

Jednání se koná v budově jordánského ministerstva zahraničí

Jordánsko, které v roce 1994 uzavřelo mírovou smlouvu s Izraelem, silně podporuje palestinského vůdce Abbáse a obává se, že selhání pokusu o obnovení rozhovorů by mohlo vést k nové vlně násilí. Velkou část jordánského obyvatelstva totiž tvoří Palestinci.

Do Jordánska se vydali vrchní vyjednávači obou stran, Palestinci ale nejsou jednotní. Radikální hnutí Hamas z pásma Gazy vyzvalo představitele ze západního břehu k bojkotu podobných schůzek, které podle něj dávají legitimitu sionistickému nepříteli, aby dál budoval osady a obléhal Gazu. Hamas vyzval palestinskou samosprávu, aby dala přednost usmíření mezi Palestinci.