Proti nespravedlnosti bojuje Indonésie rozšmajdanými křápy

Jakarta - Velmi zvláštním způsobem protestují Indonésané proti nespravedlnosti: před policejní stanice nosí tisíce párů obnošených sandálů. Staví se tak za patnáctiletého chlapce, který čelí žalobě za krádež starých ošoupaných pantoflí v přepočtu za 65 korun. Hrozí mu totiž stejný trest jako těžkým zločincům a teroristům - pět let vězení.

Nepřiměřený trest se nelíbí hlavně chudým obyvatelům země, soudní řízení považují za přehnané i muslimští duchovní, podle nichž to odporuje islámským hodnotám. Sbírky sandálů na chlapcovu podporu slaví nečekaný úspěch. Většina levných pantoflí končí před policejními služebnami, Indonésané také poslali až 1 200 párů sandálů komisi pro ochranu dětí.

Školák boty vzal od policejní ubytovny ve městě Palu a tvrdí, že je našel na ulici. Tři strážníci ho chytili a zmlátili, každému navíc musel slíbit nové sandály. Jenže to jeho otec odmítl. Policisté proto mladíka zatkli a poslali před soud. Policie oznámila, že jednoho z policistů, kteří chlapce a jeho dva kamarády zbili, uvěznila na 21 dní a pozastavila jeho povýšení.

Podle indonéského zákona jsou děti vězněny ve stejných zařízeních jako dospělí, ale zákon také považuje uvěznění dětí za poslední z nápravných prostředků. Islámští duchovní poukázali na to, že islámský zákon zakazuje trestat nezletilce jako dospělou osobu. Trest by měl mít v tomto případě výchovnou funkci.

Indonésané oceňují změny, které se v zemi odehrály za 14 let od pádu autoritářského Suhartova režimu. Jenže větší svoboda a obnovený hospodářský růst už jim nestačí. Teď chtějí tresty za korupci a skutečnou rovnost před zákonem. Osvobozující rozsudek pro mladého zloděje by proto považovali za první náznak obratu k lepšímu. V Indonésii vládne korupce a krádeže milionů z veřejných prostředků často končí minimálními tresty.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)