Egyptský žalobce: Mubarak má za své činy viset

Káhira - Egyptský státní zástupce dnes požádal o trest smrti oběšením pro bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Informovala o tom agentura Reuters. Mubarak je spolu s dalšími egyptskými činiteli obviněn ze spoluúčasti na zabití stovek demonstrantů při loňských protivládních protestech. Mezi obviněnými jsou i dva Mubarakovi synové, bývalý ministr vnitra a také vysocí policejní důstojníci. Soudce přerušil řízení až do 9. ledna. Příslušníci obětí revoluce vyhrožovali, že v případě nevynesení patřičného rozsudku, zabijí právě Mubarakovy syny. Bude se tedy jednat o rozsudek pod nátlakem. Většina advokátů se domnívá, že rozsudek nebude vynesen před 25. lednem.

„Zákon počítá s trestem smrti za úmyslnou vraždu,“ prohlásil jeden z prokurátorů před soudem v Káhiře. „Řešením je odplata. Každý spravedlivý soudce musí nad těmito obžalovanými vynést rozsudek smrti,“ podotkl.
   
Podle obžaloby citované agenturou AP byl exprezident „politicky a právně“ zodpovědný za smrt více než 800 lidí při demonstracích proti režimu loni v lednu a v únoru. Mubarak je ale stále u části egyptské veřejnosti oblíbený, a to především u žen, které žádají zproštění jeho viny a poukazují na jeho zásluhy.

Husní Mubarak na cestě k soudu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Hlavní prokurátor Mustafá Sulajmán při zdůvodňování navrženého trestu poukázal na to, že Mubarak neudělal nic pro to, aby zabíjení zastavil, ačkoli o něm věděl ze setkání s poradci, z televize a z hlášení zpravodajců. Bývalý ministr vnitra Adlí, který je souzen spolu s ním, prý
na Mubarakův rozkaz povolil použití ostrých nábojů.

Mustafá Sulajmán, hlavní prokurátor:   

„Prezident republiky nese zodpovědnost za ochranu lidu a otázka není pouze vědět, jestli dal nebo nedal rozkazy k zabíjení demonstrantů, ale také proč nezasáhl, aby zastavil násilí proti demonstrantům.“

Egyptský exprezident stanul před soudem jako první

Mubarak je prvním prezidentem arabsky mluvící země, který po vlně protivládních povstání v oblasti osobně stanul před soudem. Ze sanitky Mubaraka přinesli do soudní budovy na nosítkách, stání se účastní na nemocniční posteli. Pod tlakem protestů prezident odstoupil 11. února. Zemi od té doby vládne armáda, řada Egypťanů je však nespokojena s tím, jak postupuje proces předání moci, a loni kvůli tomu opakovaně vyrazili do ulic.

Proces s exprezidentem byl zahájen 3. srpna. Obžaloba v úterý a ve středu Mubaraka označila za jednoho z iniciátorů střelby do demonstrantů a obvinila ho, že během skoro 30 let trvající vlády v zemi nastolil tyranii. Agentura DPA informovala, že proces s Mubarakem bude pokračovat v pondělí.

Rozsudek nad 83letým exprezidentem a dvěma jeho syny, kteří spolu s otcem čelí obvinění z korupce, by prý měl být znám nejpozději v horizontu měsíce.