Obama: Americkou armádu čeká zeštíhlení

Washington - Spojené státy navzdory škrtům v rozpočtu ministerstva obrany zvýší svou vojenskou přítomnost v Asii a v Tichomoří, neboť tyto oblasti považují za strategicky důležité. Budou ale pokračovat i v investicích do zásadních partnerství, mezi která patří zejména Severoatlantická aliance. Armádu ale čeká zeštíhlení. Přinejmenším 10 až 15 procent amerických vojáků přijde o práci. Na tiskové konferenci v Pentagonu to dnes prohlásil americký prezident Barack Obama. Ten vůbec poprvé vystoupil před novináři na půdě ministerstva obrany. Pentagon má proto oproti původním plánům ušetřit v příštích deseti letech gigantickou sumu 450 miliard dolarů. Zatímco Republikáni tvrdí, že se to rovná bezpečnostnímu harakiri, Bílý dům snížení americké bojeschopnosti odmítá. Škrty se prý mají podobat přesným chirurgickým řezům.

Šéf sboru náčelníků štábů Martin Demsey řekl, že větší přítomnost USA v Tichomoří je dána tím, jak roste hospodářský i demografický význam daného regionu. Zdůraznil však, že zaměření na Tichomoří neznamená, že by se USA odkláněly od NATO. Chtějí na alianci nadále stavět, protože představuje pro Washington nejvýznamnější spojenectví.
   
Obama a po něm i ministr obrany Leon Panetta také zdůraznili, že kvůli rozpočtovým škrtům bude nutné vytvořit menší a štíhlejší ozbrojené síly. Rozpočet amerického ministerstva obrany na příští rok bude 662 miliard dolarů (13,4 bilionu korun). To znamená snížení o 43 miliard proti letošku. Rozpočet na příští finanční rok, který americký Kongres schválil, je přitom o 27 miliard dolarů nižší, než Obama žádal. 

Barack Obama, prezident USA:

„Základem naší vojenské moci je náš rozpočet. A my teď musíme dát dohromady naše domácí finance. Dokážeme uhájit bezpečnost naší země s menší konvenční pozemní armádou.“

Americká armáda v Iráku
Zdroj: ČT24

Americké jednotky mají být flexibilnější

Panetta neupřesnil, nakolik se americké ozbrojené síly zmenší. Zdůraznil však, že jednotky budou flexibilnější, technologicky vyspělejší a připraveny k rychlejšímu nasazení kdekoli ve světě. "Nyní máme možnost skončit se starým způsobem fungování ozbrojených sil a
změnit se tak, abychom dokázali lépe odpovědět na nová rizika nového století," řekl ministr. Prohlásil, že Pentagon bude v nadcházejících letech investovat především do jednotek speciálního nasazení, do technologického vývoje a do způsobu, jak se vypořádat s hrozbami v kyberprostoru.

Budoucích rizik se dotkl i Obama, podle kterého budou mít konflikty jiný charakter než dosud. „Je třeba obrátit stránku za desetiletím dlouhých válek,“ prohlásil s poukazem na mnohaleté konflikty v Iráku a v Afghánistánu. Panetta nicméně zdůraznil, že USA si i podle nové strategie musejí zachovat sílu vést několik konfliktů najednou a porazit více než jednoho nepřítele.

Obama také zdůraznil, že konflikty v budoucnosti budou mít jiný charakter než dosud. „Je třeba obrátit stránku za desetiletím dlouhých válek,“ prohlásil s poukazem na mnohaleté konflikty v Iráku a v Afghánistánu.

Ještě v roce 1890 byla americká armáda menší než třeba bulharská. O půl století později už ale Spojené státy poslaly do druhé světové války 13 milionů vojáků. Nedávné konflikty v Iráku a Afghánistánu odrážely sebevědomou doktrínu, podle které měla být Amerika připravena zvítězit ve dvou velkých válkách najednou.