Nečas ve Francii jednal o budoucnosti Evropy

Paříž – Český premiér Petr Nečas dnes se svým francouzským protějškem Françoisem Fillonem jednal v Paříži mimo jiné o nové mezinárodní smlouvě, která má posílit fiskální disciplínu zemí eurozóny, energetice a vědecké spolupráci obou zemí. Tématem rozhovoru byla také otázka dostavby jaderné elektrárny Temelín, které by se rádo ujalo francouzské konsorcium Areva. Odpoledne se Nečas zúčastnil mezinárodní konference Nový svět, pořádané francouzským ministerstvem hospodářství, financí a průmyslu.

ČR v současné době zvažuje, zda se připojí ke vznikající smlouvě eurozóny o fiskální odpovědnosti. „Mnohé návrhy Francie a Německa, předložené na prosincové Evropské radě, jsme aktivně podpořili a podporujeme nadále. Cílem nové smlouvy by mělo být zvýšení věrohodnosti eurozóny,“ řekl Nečas Fillonovi. Cíle dohody by podle českého premiéra měly být reálné a splnitelné. Pro Prahu je podle něj důležité být při vyjednáváních o nové smlouvě, protože její přijetí by mělo být předpokladem pro případné budoucí přijetí eura v Česku.

Nečas s Fillonem hovořili také o energetické spolupráci obou zemí. Fillon podle svého úřadu zopakoval, že francouzská vláda snahu Arevy o dostavbu Temelína výrazně podporuje. O zakázku usilují také americký Westinghouse a rusko-české konsorcium vedené společností Atomstrojexport. Nečas přitom Fillona informoval, že přípravné práce kolem temelínského tendru běží podle plánu a že ČR do července očekává tři konkurenceschopné nabídky, které se utkají v transparentním výběrovém řízení.

Dalším z témat rozhovoru Nečase s Fillonem byly možnosti vědecko-technické spolupráce například v oblasti leteckého a kosmického výzkumu, kde je Francie podle českého premiéra „jedním z globálních tahounů“.

Petr Nečas na konferenci Nový svět:

„Přístup k agendě svobodného trhu ve velké míře ukáže, zda se chce Evropská unie skutečně vydat cestou růstu a konkurenceschopnosti a zůstat tak významným světovým hráčem, nebo se izolovat a odumírat.“

Odpoledne český premiér vystoupil na konferenci Nový svět

Při odpolední konferenci Nový svět Nečas svým projevem otevřel jeden z diskusních panelů. Spolu s ním se nad budoucností Evropy zamýšleli například francouzský ministr financí François Baroin, ekonom Jean-Paul Fitoussi, ministr financí Polska Jacek Rostowski, místopředseda Evropské komise a komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani, italský premiér Mario Monti nebo americký ekonom Jeffrey Sachs. Český premiér vystoupil v rámci tematického panelu Jaké místo pro Evropu v rámci nové mezinárodní rovnováhy?.