Čína varovala USA před „řinčením zbraní“ v asijsko-tichomořské oblasti

Peking - Čína dnes oficiálním varováním Pentagonu reagovala na novou zahraničněpolitickou strategii, kterou ve čtvrtek vyhlásil prezident USA Barack Obama. Čínská státní agentura Nová Čína v komentáři napsala, že Spojené státy by si měly v oblasti Asie a Tichomoří počínat s „maximální obezřetností“ a neměly by se chovat jako „slon v čínském porcelánu“.

Obama ve čtvrtek v Pentagonu spolu s ministrem obrany Leonem Panettou nastínil novou americkou strategii, která by se v regionu Asie a Tichého oceánu měla opírat o viditelnější vojenskou přítomnost. Jejím důvodem je rostoucí hospodářský i demografický význam tohoto regionu. Americké ozbrojené síly se zmenší, ale jednotky budou flexibilnější, technologicky vyspělejší a budou připraveny k rychlejšímu nasazení kdekoli ve světě.

Nová Čína v komentáři přivítala roli Spojených států jako stabilizujícího a mírotvorného faktoru v asijsko-tichomořské oblasti. Varovala ale před „řinčením zbraněmi“ a okázalými projevy síly, které „nijak nepomohou k řešení regionálních konfliktů“.

Barack Obama
Zdroj: AP/ČTK/Evan Vucci

„Bude-li jednání USA vedeno pozitivně a osvobodí-li se Washington od stylu studené války, napomůže to nejen regionální stabilitě a prosperitě, ale přinese to i prospěch Číně,“ napsala čínská agentura. „Pokud ale budou Spojené státy v oblasti zvyšovat svou vojenskou přítomnost a předvádět tu sílu svých zbraní, k řešení regionálních konfliktů to rozhodně nepomůže.“