Su Ťij se blýská na lepší časy, může prý do vlády

Rangún - Vůdkyně opozice Do Aun Schan Su Ťij se může angažovat v příští barmské vládě, pokud uspěje v dubnových parlamentních volbách. Řekl to dnes v Rangúnu agentuře AFP poradce barmského prezidenta Nei Zin Lat. Su Ťij podle něj může získat „příslušnou funkci“ ve vedení země, či dokonce ve vládě, bude-li si to přát.

Barmský režim minulý čtvrtek schválil účast Národní ligy pro demokracii (NLD), v níž se Su Ťij angažuje, v doplňovacích volbách do parlamentu chystaných na 1. dubna. Zda bude ve volbách kandidovat nositelka Nobelovy ceny míru osobně, zatím není známo. NLD zvítězila v parlamentních volbách v roce 1990, ale vojenská vláda jí odmítla předat moc. Su Ťij strávila následující roky převážně v domácím vězení.

Parlamentní volby v listopadu 2010, které vypsala vojenská junta jako součást slibu zavést v zemi demokracii, NLD bojkotovala. Důvodem byla součást volebního zákona, která nařizovala stranám vyřadit z kandidátek kohokoli, kdo byl vězněn. Toto ustanovení bylo namířeno proti Su Ťij.

William Hague a Su Ťij
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Bojkot voleb byl pro juntu automaticky důvodem ke zrušení strany. V březnu nastoupila k moci v Barmě civilní vláda, která je sice ve skutečnosti stále ovládána silnou armádou, ale zahájila postupné demokratické reformy. Su Ťij 23. prosince formálně znovu registrovala svou stranu pro jakékoli příští volby.