Libyjské děti se opět učí - už ne podle Kaddáfího

Tripolis - V Libyi včera pro více než 1,2 milionu dětí začal školní rok. V některých oblastech země bylo vyučování přerušeno kvůli povstání proti režimu Muammara Kaddáfího téměř deset měsíců. Z osnov bylo vypuštěno Kaddáfího učení a ze stěn zmizely jeho portréty. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) bylo vytištěno 27 milionů přepracovaných učebnic. Učitelé si nyní lámou hlavu, jak vyplní prostor vzniklý po „zahlazení stop“ po diktátorovi, konstatuje agentura Reuters.

„Zrušeny byly předměty politická uvědomělost a komunitní studia,“ prohlásil ministr školství Sulajmán Sáhlí. „Již máme návrhy na náhradu, které nyní zkoumáme. Dějepis byl zrušen a nahrazen novým předmětem, jehož obsah připravili experti: nyní představí dětem skutečnou historii,“ vysvětlil ministr. V nových učebnicích nechybí ani lekce o revoluci, která vedla ke svržení Kaddáfího režimu, a o vůdcově smrti, informovala AFP.

Sulejman Sahelí, libyjský ministr školství:

„Nový školní rok zahájili radostně jak učitelé, tak žáci. Už nám nebudou stát v cestě žádné překážky a nebudeme muset plnit příkazy, které nemají se vzděláním nic společného.“

Kaddáfího kniha už neplatí

Z vyučování zmizela také Kaddáfího Zelená kniha, obsahující jeho učení o politice, ekonomii a každodenním životě, která byla povinnou četbou. Citace z ní visely na zdech ve třídách. To vše bylo odstraněno a děti už nebudou jako dříve zkoušeny z textů, které se musely učit nazpaměť.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČT24/Getty Images News

Libyjská vláda k zahájení nového roku, který měl původně začít v září, s pomocí UNICEF odklidila ze školních tříd suť a z okolí školních budov odstranila miny. Řadu problémů však ještě zbývá vyřešit. Kromě dostatku knih chybí finance na opravu škol či jejich vybavení a je třeba zajistit dopravu dětí do místa vyučování. Mnoho rodin je po několika měsících bojů také bez střechy nad hlavou a potřebuje pomoc psychologů.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

I proto, aby děti mohly bezpečně chodit do škol, zůstává v nové Libyi klíčovým úkolem odzbrojení milic. Konflikt po sobě zanechal celkem 38 různých povstaleckých brigád, které se ale navzájem často neuznávají a od konce války se už několikrát střetly. Roztroušeny jsou po většině libyjských měst. Úřady teď plánují, že větší část povstalců zařadí do nové pravidelné armády. „Rebelové potřebují alespoň základní výcvik, aby poznali armádní tradice a zvykli si na vojenský život. Věříme, že to nebude trvat dlouho,“ prohlásil Júsef Mangúš, náčelník generálního štábu.

Protesty proti Kaddáfího režimu začaly loni v polovině února. Po dlouhotrvajících bojích prohlásila Přechodná národní rada, která se postavila do čela země, Libyi za osvobozenou 23. října.