Opoziční politik Ibrahim své poradce nezneužil

Kuala Lumpur - Malajsijský nejvyšší soud dnes zprostil významného opozičního politika a někdejšího vicepremiéra Anwara Ibrahima obžaloby z nepřirozených sexuálních praktik. Zdůvodnil to nedostatečnými důkazy. Verdiktem, na jehož vynesení stačily soudci Muhamadu Zabidínu podle agentury DPA pouhé tři minuty. Tak skončil proces, který se vlekl od února 2010 a v němž Ibrahimovi hrozilo až 20 let vězení.

Zprošťující rozsudek, který byl pro mnohé pozorovatele překvapením, uvítali ochránci lidských práv. Podle organizace Human Rights Watch byl proces proti Ibrahimovi politicky motivován a provázen nesrovnalostmi.
   
Před soudní budovou se shromáždily tisíce stoupenců populárního politika. Policie postavila na ulicích uzávěry, protože se v případě Ibrahimova odsouzení obávala nepokojů. Nad místem přelétávala policejní helikoptéra a připraveno bylo i vodní dělo. Dva lidé byli zraněni při výbuchu náloží, které byly ukryty pod policejními kuželi na parkovišti u soudní budovy. Policejní mluvčí podle agentury Reuters připsal exploze „nezodpovědným živlů“ a řekl, že experti zjišťují, co nálože obsahovaly. Zranění byli převezeni do nemocnice.

Ilustrační foto
Zdroj: Lai Seng Sin/AP/ČTK

Ibrahima obvinil jeho bývalý politický poradce z toho, že ho v červnu 2008 přinutil k homosexuálnímu análnímu styku. Ten je v Malajsii nelegální dokonce i mezi dospělými muži, kteří s ním vzájemně souhlasí. Soudce poukázal při vynesení rozsudku na skutečnost, že obžaloba spočívala hlavně na výpovědi žalobce. Vyjádřil zároveň pochybnosti ohledně
„nedotčenosti a pravosti“ vzorku spermatu, z něhož byla pořízena analýza DNA.

Čtyřiašedesátiletý Ibrahim, který byl do konce 90. let vicepremiérem v kabinetu Národní fronty, označil obvinění za vykonstruované a obvinil vládu včetně současného premiéra Najiba Abdula Razaka, že do procesu zasahuje v jeho neprospěch. Cílem vládního „spiknutí“ bylo podle Ibrahima ukončit jeho politickou kariéru. „Díky bohu spravedlnost zvítězila,“ řekl nadšený Ibrahim novinářům. „Byl jsem ospravedlněn. Upřímně řečeno, jsem trochu překvapený,“ citovala jeho slova agentura AP. „Má pozoronost teď platí příštím volbám,“ řekl podle agentury DPA, „po tomto důležitém vítězství mám teď hlavu zase volnou pro práci.“

Anwar Ibrahim, lídr malajské opozice:

„Díky Bohu za tuto novinu. Konečně jsem osvobozen. Bylo to těžkých pár let plných neustálého očerňování a sprostých útoků na mou osobu. Díky mé ženě a mé rodině, že při mě celou dobu stáli.“

Obvinění se vynořila několik měsíců poté, co Ibrahim v roce 2008 dovedl opozici k zisku bezprecedentního počtu křesel v parlamentních volbách a zabránil tak jinak obvyklé dvoutřetinové vládní většině. Všeobecně je považován za jediného politika schopného sjednotit roztříštěnou opozici tak, aby se mohla postavit vládní koalici Národní fronty. Ta je u moci od získání nezávislosti Malajsie v roce 1957. „Musíme se soustředit na nadcházející volby. Chceme reformy, nezávislou justici, svobodná média a zbavit naši zemi přebujelé korupce,“ poznamenal Ibrahim.

Lídr malajské opozice byl propuštěn (zdroj: ČT24)

Historie Anwarova boje s úřední mocí sahá do devadesátých let. Na jejich konci byl jako bývalý vicepremiér uvězněn a obviněn ze zneužití moci. Na přelomu tisíciletí si odseděl čtyři roky za pohlavní styk s řidičem své ženy. V roce 2004 ale Nejvyšší soud tento verdikt zrušil a osvobodil ho.