Filipínskou Manilu zaplnily miliony křesťanů

Manila - Ulice filipínské Manily zaplnily více než tři miliony katolíků, kteří se tradičního procesí s posvátnou sochou Ježíše zúčastnili i přes varování před teroristickými útoky. Přes 650 lidí utrpělo v tlačenicích zranění. Filipínský prezident včera upozornil, že se ve městě pohybují radikálové plánující na slavnost zaútočit. Riziko ale nebylo takové, aby úřady celou akci zrušily. Zakázaly jen používat mobilní telefony a petardy.

Socha nazývaná Černý Nazareťan byla nejprve vystavena na mořském pobřeží v parku Rizal, kde manilský arcibiskup Luis Antonio Tagle sloužil mši. Vedl také modlitby za oběti tropických bouří a sesuvů půdy, které postihly souostroví v loňském roce.

Socha pak byla nesena v davu na pouti dlouhé pět kilometrů. Účastníci procesí se pokoušeli k soše dostat, aby ji mohli políbit nebo se jí alespoň dotknout. Filipínští věřící jsou přesvědčeni, že skulptura představující Ježíše Krista nesoucího kříž má léčivou moc. Mnozí z poutníků šli bosí.

Na bezpečný průběh akce dohlíželo 15 000 policistů a stovky vojáků, na situaci dohlížely vrtulníky a úřady odpojily všechny telefonní vysílače v oblasti, aby zabránily případnému pokusu o pumový atentát pomocí mobilního telefonu. V pohotovosti bylo také 19 týmů pyrotechniků, 33 jednotek se psy vycvičenými k hledání výbušnin a ještě 500 příslušníků útvaru rychlého nasazení.

Křesťané v Manile
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ

Skulpturu z černého dřeva přivezl na ostrovy v roce 1607 španělský kněz z Mexika. Loď, která je na ostrovy přivezla, postihl požár a zčernalou sochu pak Filipínci nazvali černý Nazareťan. Místní lidé se k ní modlí ve víře, že dokáže dělat zázraky a splnit jim přání.

Z 94 milionů obyvatel Filipín jich 80 procent vyznává katolickou víru a jejich církev má v zemi velký vliv. A to i v otázkách například zdravotnických - kategoricky vystupuje například proti rozvodům či potratům. V zemi je však také muslimská menšina, která obývá především jih země, zejména na ostrově Mindanao. Islamističtí separatisté tam vedou ozbrojený boj proti vládě.

Křesťané v Manile
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ

Prezident Aquino v neděli varoval před teroristickou hrozbou, jež by mohla mířit proti procesí. V souvislosti s tímto varováním úřady vyšetřují skupinu devíti osob původem z jižní části země.

Manilu zaplavily miliony katolíků (zdroj: ČT24)