V Číně se pandy vracejí do volné přírody

Peking - Čína zahájila ambiciózní projekt návratu pand odchovaných v zajetí do přírody. Prvních šest zvířat chovatelé vypustili do rezervace nazvané Pandí údolí v provincii S'-čchuan. Další zvířata je budou následovat. K dispozici budou mít území o rozloze 130 hektarů. Černobílé šelmy byly na pokraji vyhynutí. Tomu se sice podařilo zabránit, stále ale patří k ohroženým druhům.

V chovném centru pand v Čcheng-tu v provincii S'-čchuan přišlo na svět už 108 mláďat. Šestice jich teď putuje zpátky do volné přírody, do takzvaného Pandího údolí. „Hlavním úkolem Pandího údolí je působit jako základna výcviku pro život v divočině,“ zdůraznil zástupce ředitele v čchengtuském centru Fei Li-sung. 

Odborníci se tak přesvědčí, zda budou pandy schopné ve volné přírodě fungovat. Teď jsou ještě závislé na lidech kvůli potravě i vodě. Postupně je ale chtějí ošetřovatelé dovést k úplné nezávislosti. Pokud zvířata ve zkoušce obstojí, přesunou se pak do ještě větší divočiny. 

Panda v pandí rezervaci
Zdroj: ČT24/AP Photo

Za posledních 29 let vypustili Číňani do divočiny desítky pand, jenže těm se v přírodě nedařilo. Značně ztrácely na váze, protože se o sebe nedokázaly postarat. Jednu pandu dokonce našli uhynulou. 

Pandy jsou přitom vysoce ohroženým druhem na pokraji vyhynutí. Panda velká je v Číně označována za národní poklad. Podle údajů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) z roku 2004 žilo ve volné přírodě kolem 1 600 pand, většina z nich právě v provincii S'-čchuan.   

Několik stovek pand chovají zoologické zahrady nejen v Číně, ale i po celém světě. Všechny pandy však Čína do zahraničí jen zapůjčila a zůstávají majetkem Číny.