Rumunský ústavní soud dal toulavým psům šanci

Bukurešť - Navrhovaný rumunský zákon umožňující utrácet toulavé psy je protiústavní. Takový rozsudek dnes vynesl rumunský ústavní soud k velké radosti ochránců zvířat shromážděných před budovou soudu. Jen v Bukurešti žijí desítky tisíc toulavých psů.

Soudci dospěli k závěru, že jednotlivé články návrhu zákona nerespektují rumunskou ústavu. Proti zákonu se postavila zhruba stovka poslanců sociálnědemokratické a liberální opozice. Dolní komorou rumunského parlamentu přesto návrh kontroverzní normy prošel loni v listopadu.

Psi občas lidi pokoušou

Zákon by otvíral prostor k utrácení „obecních psů“. Museli by s tím však vyjádřit souhlas obyvatelé jednotlivých obcí nebo čtvrtí například v místním referendu. Vládní Demokratická liberální strana (PDL) zákon prosazovala s argumentem, že počet toulavých psů ve velkých městech i počet obětí pokousání strmě roste.

Podle PDL jen v rumunské metropoli žije kolem 100 tisíc potulných psů, kteří ročně pokoušou asi 12 tisíc lidí. Ochránci zvířat i bukurešťský prefekt Mihai Atanasoaei, sám spíš podporovatel zákona, však loni v květnu uvedli, že potulných psů je v hlavním městě zhruba 40 tisíc.

Sterilizace jako řešení?

Nevládní organizace prosazují spíš hromadnou sterilizaci potulných psů a politiky obviňují z neodpovědnosti. V Bukurešti bylo mezi lety 2001 a 2007 utraceno téměř 145 tisíc toulavých psů.