Obamův strýc byl u soudu kvůli řízení v opilosti

Washington - Strýc amerického prezidenta Baracka Obamy se dnes objevil před soudem ve Framinghamu ve státě Massachusetts kvůli podezření z jízdy v opilosti poté, co byl zadržen loni v srpnu. Jeho obhájce odmítl obvinění z bezohledné jízdy a nedodržení dopravních předpisů. Stejně tak požaduje přezkoumání řidičských schopností policisty, který 68letého Onyanga Obamu zadržel. Zdůrazňuje, že policista Val Krishtal zdemoloval loni v listopadu policejní auto, když reagoval na hlášení o střelbě. Soud bude pokračovat 1. března.

Obamova strýce zadržel Krishtal v srpnu poté, co mu Obama údajně nedal přednost a málem vrazil do jeho vozu. Podle Krishtala měl Obama v krvi 1,4 promile alkoholu, přičemž limit ve státě Massachusetts je 0,8. Podle obhájce je Obamův strýc nevinen, protože prý neporušil žádný předpis, a policie tak neměla právo ho stavět.

Onyango byl po incidentu propuštěn, ale pak byl zadržen přistěhovaleckou službou, protože se ukázalo, že již před 20 lety dostal příkaz vrátit se do Keni. Byl pak začátkem září znovu propuštěn s tím, že se musí na přistěhovaleckých úřadech pravidelně hlásit. Keňan Onyango Obama je nevlastním bratrem Obamova zesnulého otce a prezidentovy tety Zeituni Onyangové.