Ruská kina pomalu nachází cestu k Chodorkovskému

Moskva - S velkými obtížemi si hledá cestu k ruskému divákovi celovečerní dokumentární film o Michailu Chodorkovském. Kdysi nejbohatší Rus si odpykává 14 let vězení za údajné daňové podvody. Světovou premiéru měl snímek už loni v únoru, do ruských kin se ale dostal teprve minulý měsíc, dál však naráží na překážky.

Michail Borisovič Chodorkovskij je pro jedny symbol oligarchizace jelcinovského Ruska, pro druhé pak živoucí důkaz toho, že soudy v putinovském Rusku rozhodují na politickou objednávku. „Víte, existuje takové rčení, že chytrý člověk najde východisko ze situace, ale moudrý člověk se do ní vůbec nedostane. Možná, že jsem nebyl dostatečně moudrý,“ říká odsouzený exmajitel těžařské firmy Jukos Chodorkovskij. 

Rusové osobnost Michaila Chodorkovského přijímají nejednoznačně. Zřejmě i proto se zfilmování příběhu o jeho vzestupu a pádu ujal jako první režisér z ciziny. „Proti Rusku vůbec nic nemám. Ale jelikož ve filmu jsou kritická místa, obával jsem se, že mě podle toho budou (ruské úřady) posuzovat a pošlou mě zpátky. Teď jsem velice šťastný a věřím, že se věci v Rusku vyvíjejí dobrým směrem,“ myslí si německý režisér Kyrill Tuschi.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Cesta k promítání byla trnitá

Zkušenost, kterou učinil ruský distributor filmu, ale vypovídá o něčem jiném. „Běžně procedura vyřízení všech povolení potřebných k promítání filmu nezabere více než dva týdny. My jsme museli čekat dva měsíce,“ vysvětluje ředitelka distribuční společnosti Kinoklub Olga Papernaja. 

Ovšem tím těžkosti s distribucí neskončily. Od filmu totiž postupně začali dávat ruce pryč i sami majitelé kin, kteří předtím o jeho uvedení projevovali zájem. „Oni prostě dokazují vládě a státní moci, že jsou jejich věrní psi, kteří střeží jejich zájmy. Je to z jejich strany znamení, které vysílají svému vedení, že všechno je v pořádku,“ dodává Papernaja.

Michail Chodorkovskij
Zdroj: ČT24

Za půldruhého měsíce, které od jeho ruské premiéry uplynuly, se film promítal v desítce měst. Ve dvanáctimilionové ruské metropoli ho momentálně mají na programu tři kina.