Coffee shopy bez cizinců jsou Amsterdamu proti srsti

Amsterdam - Nizozemsko mění unikátní liberální postoj k lehkým drogám. Podle nových zákonů už nejsou cizinci vítáni v tzv. coffee shopech. Tradiční kavárny, kde se legálně prodává a kouří marihuana a hašiš, mají být v budoucnu přístupné jen domácím. Novinka se má postupně zavádět po celé zemi. Tradiční bašta coffee shopů, Amsterdam, se však bouří.

Marihuana a hašiš budou v nizozemských coffe shopech k mání jen s konopným průkazem, který však cizinci nedostanou. Ve velké části podniků v centru Amsterdamu přitom turisté tvoří většinu hustého dýmu. A jejich majitelé o nových pravidlech většinou nechtějí ani slyšet. „Když to bude platit, tak ať si vezmou mojí licenci na prodej konopí a strčí si ji do někam!!!“ říká mluvčí Asociace prodejců konopí a majitel coffee shopu Michael Veling. 

Vláda argumentuje, že teď jsou coffee shopy spojené s kriminalitou. Proto chce nad nimi mít větší kontrolu. Zároveň jsou ale lukrativní značkou, jelikož čtvrtina návštěvníků Amsterdamu přijíždí kvůli nim. Proto chce město bojovat o výjimku. 

Stefan Diender, ředitel amsterdamské turistické kanceláře

„Ráno se podívat na van Gogha, odpoledne si dát malého jointa v coffee shopu a večer jít na koncert. To je kombinace, kterou může nabídnout málokteré město na světě.“ 

Ani domácím se ale do registrace moc nechce. Odborníci čekají, že drogy turistům budou prodávat na ulici a Holanďané si je budou nosit domů. „Jen asi třetina uživatelů se chce registrovat jako členové coffee shopů, což znamená, že dvě třetiny budou hledat jinou cestu nebo deset procent dává najevo, že s drogami skoncuje,“ uvádí Marije Wauters z Institutu Bonger, který se zabývá i výzkumem užívání drog a kriminality. 

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Zatím žijí amsterdamské coffee shopy tak, jako už čtyřicet let předtím. Revoluce má trvat rok, ale majitelé věří, že vláda ještě couvne a jejich zákazníky nenechá odejít do zemí s liberálnější pověstí. „Dostupnost konopí v České republice je vynikající,“ tvrdí přitom Veling. 

Cizinci budou mizet postupně. Do května je mají vykázat coffee shopy na jihu země. Pokud vláda nepovolí, naposledy si v Amsterdamu zapálí na Silvestra letošního roku.