Rumunské protesty se stupňují, desítky zraněných

Bukurešť – Protesty proti úsporným opatřením rumunské vlády a prezidentovi Traianu Basescuovi, které se v Rumunsku šíří od minulého týdne, si v noci na dnešek vyžádaly 51 raněných. Téměř tři desítky osob byly zatčeny. Demonstranti se střetli s bezpečnostními silami, když prolomili policejní zátarasy. Házeli na policii kameny, hořící pochodně a molotovovy koktejly a až do pozdních nočních hodin rabovali obchody. Původně pokojná demonstrace eskalovala, když se k ní připojili agresivní fotbaloví fanoušci. Premiér Emil Boc odsoudil násilnosti provázející demonstrace a vyzval k zintenzivnění dialogu.

Tvrdá úsporná politika trvá dva roky a Rumunům se už zajídá. „Rumuni mají právo být nespokojení. Rozumím jim, znám jejich těžkosti. Ale řešení není v násilí,“ říká premiér Emil Boc. Dále dodává: „Svoboda vyjadřování je v Rumunsku zaručena a pokojné protesty jsou zákonné, ale pouliční násilí je nepřijatelné a nelze ho tolerovat.“

Protesty začaly ve čtvrtek a chtěly vyjádřit podporu populárnímu náměstkovi ministra zdravotnictví Raedu Arafatovi. Ten odstoupil ze své funkce, protože byl proti vládní reformě zdravotnictví. Prezident Basescu zákon o reformě v pátek stáhl, ale protesty v řadě rumunských měst jako Temešvár, Jasy, Kluž, Deva a Galac nepřestaly.

V Bukurešti protestují Rumuni od pátku, v sobotu večer přerostly demonstrace ve střety s policií, při kterých bylo deset lidí, včetně čtyř policistů a jednoho kameramana, zraněno.

Český velvyslanec v Rumunsku Jiří Šitler říká, že i po víkendu dál demonstrace pokračují, nijak však nesílí, navíc jejich cíl není zřejmý: „Demonstrace vznikly spontánně, nejsou organizovány opozicí, nemají žádnou jasnou strukturu, takže ani ty požadavky nejsou zcela jasné.“ Původnímu požadavku na zrušení zdravotnické reformy už prezident částečně vyhověl tím, že nařídil přepracování návrhu, který počítal s privatizací zdravotnictví.

Úspory jsou úlitbou MMF za 20miliardový nouzový úvěr z roku 2009. Vláda zmrazila důchody, zvedla DPH, úřednické platy snížila o čtvrtinu. A minulý rok dohodla s MMF další půjčku výměnou za další škrty. Podle kritiků jsou ale zásahy neodborné a svévolné.