Řeky překvapil sníh a extrémní mrazy

Athény - Řeky už netrápí jen krize. Sever země totiž zasáhly neobvyklé mrazy. V noci na dnešek naměřili meteorologové ve městečku Florina minus 24 stupňů Celsia. Sdělil to podle agentury DPA Národní úřad pro počasí (EMY-HNMS). Jedná se o nejnižší teplotu od počátku měření v těchto místech. V Athénách přitom svítí slunce a panuje teplota asi sedm stupňů.

Ve Florině platí doporučení nevycházet na ulici

Kvůli zimě dnes zůstaly v některých částech severního Řecka zavřeny i školy. Podle úřadu budou mrazy trvat dva dny. Odpoledne by měly teploty dosahovat minus 13 stupňů. „Je to tu jako na severním pólu,“ postěžoval si podle DPA Vangelis Kaparos, učitel na gymnáziu ve Florině. Úřady tu lidem doporučily nevycházet na zmrzlé ulice.

Obyvatelé severoegejských ostrovů Thassos, Limnos a Agios Efstratios hlásili, že u nich sněžilo. „Hory tu jsou bílé a je ukrutná zima,“ popisoval jeden obyvatel pro rozhlas.

Důvodem neobvykle nízkých teplot je studená fronta, která postoupila nad Řecko ze střední Evropy. Neobvyklou zimu přinesla i do jižního Řecka na Krétu a Rhodos, kde je za velkou zimu považována i jednociferná teplota nad nulou. Momentálně zde teploty dosahují asi sedmi stupňů.