Hackeři začali kybernetickou válku s Izraelem

Praha - Izrael se stává čím dál častějším terčem kyberútoků - stojí za nimi internetový pirát s přezdívkou OxOmar. Tento hacker dokázal ochromit webové stránky izraelských aerolinií a telavivské burzy. Náměstek izraelského ministra zahraničí označil jeho útoky za „terorismus“ a pohrozil odvetnými opatřeními. Hackeři zaútočili také na webové stránky politických stran v Ázerbajdžánu.

Během posledních dvou týdnů vypukla kybernetická válka proti Izraeli. Tak hodnotí lednové kyberútoky izraelská letecká společnost EL Al, jejíchž internetové stránky napadli hackeři. A se stejným problémem se potýkal i server telavivské burzy. Systém bankovních převodů sice fungoval, web burzy byl ale nedostupný. „Byl to útok hackerů na linky našich internetových stránek. A částečně se jim to povedlo, my jsme ale na to včas přišli a zablokovali jejich činnost,“ okomentoval útoky výkonný viceprezident burzy Yoni Shemesh.

Od začátku ledna je to už druhý kyberútok na Izrael. Hacker se šifrou OxOmar zveřejnil před dvěma týdny čísla tisíců kreditních karet vydaných v Izraeli a osobní informace o jejich majitelích. A stejný hacker původem ze Saudské Arábie údajně stojí i za kyberútoky na stránky izraelských aerolinií a telavivské burzy.

Telavivská burza
Zdroj: ČT24


„Jsem tím velmi znepokojen, protože tu vidíme nový trend a těchto útoků bude více a více. Hackeři se budou snažit napadnout provozní systém našich firem. My v Izraeli se na to budeme muset technologicky připravit,“ obává se znalec v oboru kybernetické války Gabi Siboni.

Výhoda kyberútoků je, že je lze provést z jakéhokoli koutku světa. Mluvčí palestinského hnutí Hamas označil aktivitu arabských hackerů za nové bojiště. „My z Hamasu to považujeme za nový druh odporu proti izraelské okupaci. Vyzýváme arabskou mládež, aby rozvíjela tyto metody elektronického boje proti izraelským zločinům,“ oznámil mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí.

Izrael od Nového roku založil agenturu na ochranu dat. A izraelští hackeři plánují odvetu. Obětí kyberútoku se staly také webové stránky politických institucí v Ázerbajdžánu, který udržuje s Izraelem tradičně dobré vztahy a bývá považován za jednoho z jeho nejvěrnějších spojenců v muslimském světě.

Hackerské útoky na Izrael (zdroj: ČT24)