Komise dala Maďarsku kvůli ústavě ultimátum

Brusel – Evropská komise dnes podnikla první kroky proti maďarské vládě kvůli změnám maďarské ústavy. Parlament je schválil i přes varování Bruselu, který se obává o nezávislost centrální banky nebo úřadu pro ochranu dat – a také o podobu justice, kterou musí opustit soudci a žalobci po dosažení 62 let. Komise teď dala Maďarsku měsíc na to, aby na kritiku zareagovalo. Pokud nebudou následovat změny, zahájí unie proti Maďarsku právní kroky.

„Rozhodli jsme se zahájit procedury pro porušení práva,“ prohlásil předseda komise José Barroso. „Doufáme, že maďarské úřady učiní nezbytné změny, aby respektovaly evropské právo. Zatím se tak nestalo, takže jsme se rozhodli zahájit řízení,“ dodal.  

Řízení se týká tří oblastí. Komise požaduje nezávislost maďarské národní banky, nezávislost úřadu pro ochranu dat a rovněž změnu reformy, která mění věk odchodu soudců do důchodu. Úprava týkající se nezávislosti centrální banky je přitom podmínkou pro obnovení jednání o případné finanční pomoci Maďarsku.

Tiskové oddělení maďarské vlády:

„Naším cílem je co nejrychleji odpovědět na zmíněné výtky, abychom se pokud možno vyhnuli celé proceduře pro porušení práva.“

Před kanceláří Evropské komise ve Varšavě proti nátlaku Bruselu na Maďarsko protestovalo několik desítek členů a stoupenců největší polské opoziční strany Právo a spravedlnost. „Ruce pryč od Maďarska,“ skandovali poslanci této národně-konzervativní politické formace a vyjadřovali solidaritu s „bratry Maďary“.

Maďarsko už v minulých dnech naznačovalo, že se dialogu se zástupci unie nebrání. Vicepremiér a ministr spravedlnosti Tibor Navracsics dnes řekl, že pokud jde o zákon o centrální bance a o ochranu dat, tak je prý Budapešť blízko tomu, aby se brzy podařilo najít řešení. Maďarský premiér Viktor Orbán se v nejbližších dnech chystá vystoupit v Evropském parlamentu, aby europoslancům vysvětlil postoje Budapešti ke změnám ústavy.  

Maďarský premiér Viktor Orbán, jemuž političtí oponenti začali říkat Viktátor, ve volbách získal rekordní většinu. Jeho konzervativní strana může přepisovat zákony nebo dokonce ústavu podle libosti. A Orbán této moci opravdu naplno využívá, obsazuje nezávislé instituce svými spojenci, zatímco se jeho země ekonomicky propadá.

Nervozitu pociťuje i většina veřejnosti. „Maďarsko dělí od bankrotu jen pár měsíců, takže prakticky nemá na výběr než jednat s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií,“ tvrdí analytik Andréš Biro Nagy.

Jenže do toho se Orbán pouští jen se skřípajícími zuby - už jednou musel o pomoc žádat a delegace Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie už také jednou na protest jednání opustily. Výtky Evropské komise a tvrdé podmínky finanční pomoci vyvolávají v krizí zmítané zemi ostré reakce a protesty. „Evropská unie tento týden drsným a zcela otevřeným způsobem vyhlásila Maďarsku válku,“ okomentoval postoj komise poslanec za krajně pravicovou stranu Jobbik Čanád Szegedi.

Demonstrace krajní pravice v neděli přilákala asi dvě tisícovky lidí a ve sporu s Evropou lidé vyjadřovali Orbánovi podporu. Jeho strana ztratila od předloňských voleb polovinu voličů - jeho dnešní volba je zřejmá - i přes sílící domácí odpor vyjednat zahraniční pomoc a vyhnout se bankrotu, nebo se k němu za potlesku svých zastánců víc a víc přibližovat.