Daň z příjmu dle republikánů - od nuly do 28 procent

New York/Myrtle Beach - Pětice uchazečů o republikánskou nominaci na prezidenta Spojených států se v noci na dnešek utkala v debatě v Jižní Karolíně, kde se v sobotu uskuteční možná rozhodující primárky celého klání. Voliče mimo jiné seznámili se svými představami hranice pro federální daň z příjmu. Rozpětí přitom bylo značné; od 28 procent až po nulu.

„Nejdráže“ by Američany přišel bývalý senátor Rick Santorum, podle nějž by strop pro daň z příjmů měl být 28 procent. I tak by ale výrazně snížil současný strop ve výši 35 procent. Těsně za ním skončil dosavadní favorit klání a bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney s 25 procenty. Následovali jej texaský guvernér Rick Perry s návrhem dvacetiprocentní rovné daně a bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich s 15 procenty.

Všechny ale předčil libertariánský kongresman Ron Paul. Zákonodárce, který se pohybuje v průzkumech veřejného mínění v republikánském boji o Bílý dům na předních příčkách, by nejraději federální daň z příjmu odstranil zcela, a měla by tak podle něj být nulová. „Bylo tomu tak ostatně do roku 1913,“ podotkl politik, který by chtěl výpadek příjmů státního rozpočtu nahradit výnosy nepřímých daní, cel a masivními úsporami.

Výše daně z příjmu byla v současném volebním období předmětem jednoho z největších střetů mezi republikány a demokratickým prezidentem Barackem Obamou. Odehrál se na konci loňského roku kolem prodloužení daňových úlev zavedených jeho předchůdcem Georgem Bushem, jež mimo jiné snížily nejvyšší daňové pásmo z 39,6 procenta na 35 procent.

Šéf Bílého domu opakovaně požadoval, aby bohatí Američané měli vyšší daně, a přispívali tak do společného rozpočtu větším dílem. Republikáni to ale kategoricky odmítají s tím, že takový krok by poškodil ekonomiku, protože by bohatí méně investovali. Všechny Obamovy pokusy o zvýšení daní majetným Američanům tak zatím zamítli. Kongres v závěru roku 2010 prodloužil daňové úlevy všem Američanům do konce letošního roku.

Mitt Romney
Zdroj: Charlie Neibergall/AP/ČTK

Lze tak očekávat, že se otázka daňových úlev a výše daně z příjmu pro bohaté stane jedním z témat letošní prezidentské předvolební kampaně. Podle dosavadního vývoje republikánských primárek se v ní Obama zřejmě střetne s Romneym, který by už v sobotu v Jižní Karolíně mohl udělat rozhodující krok pro zisk nominace.

Vyhrál by totiž nezvykle všechna tři úvodní hlasování, což by jeho soupeřům patrně vzalo vítr z plachet. Zvláště když v následujících primárkách na Floridě je zatím Romney podle průzkumů neochvějným favoritem. V Jižní Karolíně se tak odehrává politický boj na život a na smrt. Patrné to bylo i v noci na dnešek v debatě přenášené televizní stanicí Fox News.

Romney se v ní ocitl pod palbou svých soupeřů, kteří zpochybňovali jak jeho charakter, tak minulost údajně bezskrupulózního byznysmena. Bývalý guvernér jejich útoky více či méně zdařile odrážel, zejména se ale snažil zdůraznit, že jedině on z pětice zbývajících republikánských kandidátů má na to, aby nejen porazil Obamu, ale také dal do pořádku hospodářství země.