Falešné léky na malárii ohrožují životy milionů lidí

Londýn - Boj proti malárii v Africe ztěžují falešné a nekvalitní léky, které ohrožují životy milionů lidí, hlavně dětí. Varují před nimi vědci z Oxfordské univerzity. Závadná léčiva, často dovážená z Číny, našli v jedenácti afrických zemích. Obsahují zředěné aktivní látky, které zpočátku uleví od příznaků, ale malárii nezlikvidují, naopak po nich vzniká odolnost vůči léčbě. Nekvalitní přípravky mají navíc i škodlivé vedlejší účinky. Malárii přitom ročně podlehne na 800 tisíc lidí.

Vědci z Wellcome Trust-Mahosot nemocnice při univerzitě v Oxfordu, respektive odborníci z institutu Výzkumu tropické medicíny zjistili, že v letech 2002 až 2010 se v celkem 11 afrických zemích prodávaly falešné léky na malárii. Některé přípravky měly nesprávnou kombinaci léčivých látek. Léky tak zabraly na příznaky nemoci, samotnou malárii však nevyléčily. 

Podle lékařů dokonce některé léky mohly pacientům uškodit, závažné vedlejší účinky odborníci zjistili, pokud se falešné léky kombinují například s léky proti viru HIV. U dalších nekvalitních léků si zase někteří pacienti vypěstovali drogovou závislost. 

Vědci ale především varují, že falešné léky by mohly způsobit, že nynější látka artemisinin, která se při léčbě používá, už nebude fungovat. Parazit, který malárii způsobuje, si totiž po čase vypěstuje odolnost vůči léčivé látce. A protože výrobci falešných léků často do přípravků přidávají mizivé množství artemisininu, hrozí, že by se tento proces mohl urychlit. 

Vedoucí výzkumu doktor Paul Newton proto vyzývá, aby africké vlády víc kontrolovaly, odkud léky na malárii pocházejí a jaké mají složení. „Plýtvá se obrovskými investicemi do výzkumu a vývoje antimalarik, pokud jsou léky, které pacienti berou, bez účinku, mizerné kvality a nefungují.“