Mexičtí indiáni nepáchají kvůli nouzi sebevraždy, pomoc ale potřebují

Mexiko - Video o mexických indiánech státu Chihuahua zveřejněné o víkendu rozpoutalo nebývalou vlnu sympatií a soucitu. Zdejší úředník na internetu řekl, že kvůli hladomoru začali indiáni páchat hromadné sebevraždy. Ukázalo se ale, že to není pravda. Pomoc do postiženého regionu ale přesto proudí.

V hlavním městě Mexika doslova přes noc vznikly sbírky na mexické indiány. Podnětem k charitě bylo přitom video na internetu. Místní úředník upozornil na hromadné sebevraždy hladovějících indiánů kmene Tarahumara, čtvrtmilionového hrdého národa soběstačných horalů a proslulých vytrvalostních běžců. „V prosinci došlo 50 mužů a žen ke strži a v zoufalství, že nemají svým dětem dát co k jídlu, se vrhli ze skály. Jiní se oběsili,“ tvrdil tajemník městské rady v Carichi Ramon Gardea. 

A Mexičané se rozhodli indiánům pomoci. „Řekl jsem si, že je nemyslitelné, aby se ti lidé zabíjeli, protože nemají co jíst. Když my máme dostatek, měli bychom se s nimi rozdělit,“ říká dárce potravin Samuel Lopez. 

Jenže to nevěděl, že video byla kachna. Podle představitelů Červeného kříže, kteří indiánům pomáhají, nikdo sebevraždy nepáchá, natož hromadné. Shromážděná pomoc přesto nepřijde nazmar. Hladomor v horách severního státu Chihuahua je totiž opravdový, jak přiznávají sami politici. Guvernér státu Cesar Duarte připouští: „Máme velmi vážný problém nebývale krutého sucha. Podle záznamů jsme takové sucho nezažili 70 let.“

Video o sebevraždách indiánů byla kachna (zdroj: ČT24)